Potrivit ultimelor date ale Eurostat, producția europeană de textile și îmbrăcăminte a traversat un an dificil în 2019, în ciuda performanțelor bune din retail și export. Această tendință se va agrava în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Un sondaj al membrilor Euratex, în curs de desfășurare, arată că 80% din companii deja concediază muncitori; mai mult de jumătate dintre ei se așteaptă la o scădere a vânzărilor și a producției cu peste 50%, generând constrângeri financiare grave.

Datele pentru 2019 arată o încetinire economică a Europei, producția rămânând sub presiunea Brexit-ului și a fricțiunilor comerciale. Cifrele pentru industria textilă și îmbrăcăminte (T&C) sunt în conformitate cu situația generală: ocuparea forței de muncă a scăzut cu peste 2%, iar evoluția cifrei de afaceri UE27 a devenit negativă pentru prima dată începând cu 2012-2013, cu un regres de -2% pentru textile, și -1,3% pentru îmbrăcăminte, față de 2018.

Cu toate acestea, au existat unele semnale pozitive din vânzările cu amănuntul și comerț. Rata de creștere a retailului de textile, îmbrăcăminte, încălțăminte și articole din piele din magazinele specializate a rămas pozitivă în 2019 (+ 0,9%). În plus, comerțul UE 27 a depășit anul trecut 170 miliarde euro, cu + 4% față de anul precedent. Exporturile au crescut într-un ritm mai mare decât importurile.

Este de așteptat ca perspectivele pentru 2020 să se agraveze din cauza pandemiei de coronavirus, iar în martie 2020 încrederea industriei a scăzut dramatic. Potrivit rezultatelor preliminare ale Euratex, în rândul companiilor europene, mai mult de jumătate dintre acestea se așteaptă la o scădere a vânzărilor și a producției cu peste 50%. Mai mult, aproape 9 din 10 companii se confruntă cu constrângeri grave asupra situației lor financiare, iar 80% dintre companii își concediază temporar lucrătorii. Unu din patru manageri are în vedere închiderea companiei.

Euratex și-a exprimat îngrijorarea față de presiunea asupar funcționării pieței interne europene. Controalele vamale au crescut mult, ducând la întârzieri în lanțul de furnizare și anulări, ceea ce agravează impactul economic. Euratex a solicitat Comisiei Europene să aloce sprijin fiscal și financiar companiilor din T&C, și să evite limitarea liberei circulații de bunuri și forță de muncă.

Directorul general al Euratex, Dirk Vantyghem, a comentat: „UE și statele sale membre trebuie să facă tot ce trebuie pentru a salva industria noastră. În același timp, această criză este o oportunitate de a dezvolta un nou model al sectorului nostru; noua strategie industrială a Comisiei poate oferi o bază pentru regândirea modelului nostru de afaceri.”