Distribuitorul spaniol de echipamente medicale Cofares a încetat să mai producă bunuri comerciale pentru a se concentra pe distribuirea măștilor de față cetățenilor spanioli. Primele patru milioane din cele 20 de milioane preconizate să fie distribuite în această săptămână s-au dat deja.

Aceasta este prima fază a unui plan de distribuire a unui total de 180 de milioane de măști. Cofares și-a consolidat rețeaua de distribuție a bunurilor medicale, care ajunge la 19.000 din cele 22.000 de farmacii din Spania. Acest lucru a contribuit la menținerea distribuției medicamentelor fără probleme în Spania, în ciuda crizei COVID-19.

Comisia interministerială pentru prețurile medicamentelor din Spania a stabilit prețul maxim la care măștile chirurgicale pot fi vândute pe canale comerciale la 0,96 euro. Nu s-au stabilit încă prețuri maxime pentru alte produse de protecție împotriva coronavirusului, precum mănuși, geluri etc.

Ministrul Sănătății din Spania, Salvador Illa, a indicat într-un interviu televizat că „acest preț de 0,96 euro nu împiedică buna funcționare a pieței”.

Însă Illa a lăsat o portiță deschisă către eventuale modificări ulterioare ale prețului, „în funcție de evoluția pieței”.

În Spania, până la 31 iulie, TVA a fost abolită pentru toate produsele de sănătate folosite pentru protecția împotriva coronavirusului și produse pe plan național, dar numai atunci când sunt destinate spitalelor, entităților publice și asociațiilor non-profit.