Sectoarele producătoare de textile și îmbrăcăminte, mobilier, automobile și cel imobiliar din Portugalia au raportat scăderi de două cifre ale activității în martie din cauza crizei Covid-19, potrivit Asociației Portugheze pentru Textile și Îmbrăcăminte (ATP). Estimările pentru luna aprilie prevăd o scădere de până la 50% a activității.

Pesimismul se extinde și la industria mobilei, unde două treimi dintre companiile sectorului se așteaptă să concedieze lucrători, și 70% anticipează că vor factura mai puțin de 50% din ceea ce facturau anul trecut. În ceea ce privește sectorul auto, producția a scăzut cu 46,1% în martie anul acesta, comparativ cu anul trecut. Asociația producătorilor de automobile din Portugalia (ACAP) a constatat că fabriile din sector se confruntă cu perturbări majore ale lanțului de aprovizionare a pieselor și a forței de muncă, ceea ce a dus inevitabil la închiderea uzinelor de producție de la finele lunii martie.

În Portugalia, firmele pot trimite muncitorii acasă pentru o lună, urmând ca această perioadă să se poată extinde până la trei luni la nevoie.

Conform unei note a Ministerului economiei din Portugalia, linia de credit – suport pentru companiile din industrie afectate de Covid-19 a fost modificată, și a fost majorată la 4,5 miliarde euro.

„Există o incertitudine enormă la nivelul economiei europene. Cum 82% din exporturile de textile și îmbrăcăminte din Portugalia sunt destinate pieței europene, iar restul de 18% sunt exportate pe piața extraeuropeană, industria textilă și de îmbrăcăminte și cele 7,7 miliarde de euro pe an generate de aceasta sunt acum sever amenințate,” spune Mário Jorge Machado, președintele ATP.