Măștile chirurgicale, FFP și măștile pentru populație sunt cele mai râvnite produse în această perioadă, mai ales că, după expirarea stării de urgență, pe 15 mai, s-ar putea impune obligativitatea purtării lor de către populație. Numai că, timp ce producătorii români primesc comenzi de măști faciale din Franța, Spania sau Germania, statul român aruncă banii pe produse neconforme din China.

Sistemul de alertă pentru produsele nealimentare periculoase, InfoCons, a atras atenţia asupra unor modele de măşti produse în China, care sunt periculoase pentru sănătate deoarece au o retenție a particulelor insuficientă, de 49%, față de 95% cât ar fi normal. Este vorba de tipul de măști FFP2 care poartă denumirea generică “Daddy Baby”, și care au fost achiziționate chiar de compania Națională Unifarm SA spre a fi distribuite sistemului medical.

Potrivit unui comunicat publicat de Unifarm, aceste măști „au fost importate având toate certificatele și declarațiile cerute de legislația în vigoare, la data contractării lor”. Dar, cum statul român merge pe încredere când e vorba de sănătatea personalului sanitar, în loc să facă due dilligence și să verifice veridicitatea certificatelor de conformitate, se ajunge în situația în care marfa se aruncă și trebuie înlocuită cu alta. Unifarm s-a sesizat și declară că a informat toate spitalele partenere cu privire la aceste măști, care au fost retrase și înlocuite cu altele conforme. Mai mult, Unifarm garantează că „nu a fost pus în pericol niciun cadru sanitar sau pacient, iar măștile respective au fost deja înlocuite în proporție de 98%.”

În timp ce Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunța într-un interviu televizat că România poate asigura doar 20% din necesarul de măști la nivel național, producătorii români primesc comenzi din Spania, Franța sau Germania.
Măștile pentru populație, care nu intră sub incidența stării de urgență pentru că nu sunt dispozitive medicale, s-au putut exporta, dar statul a refuzat fabricarea măștilor chirurgicale pentru a fi trimise în alte țări europene. De curând, statul român a refuzat o comandă de 2 milioane de măști chirurgicale pentru Germania, chiar dacă aceasta ar fi fost un colac de salvare pentru mulți producători locali care, altfel, sunt în gol de producție.
  • Până în prezent, s-au achiziționat prin compania de stat Unifarm:
  • 24 milioane de măști tip chirurgical;

  • 2 milioane măști tip FFP2/N95 (și se dorea achiziția altor 5,6 milioane);

  • 50 000 teste rapide;

  • 20 de teste PCR;

  • 30 000 combinezoane și încă 1,9 milioane comandate;

  • 90 ventilatoare.

Pe de altă parte, industria portugheză de confecții s-a repliat și reușește să producă zilnic un milion de măști. Chiar dacă piața locală este considerată prioritară, ministrul economiei portughez a anunțat recent că se va începe să se exporte către alte state europene.