Cel mai mare centru expozițional din țară, Romexpo, se va transforma radical. Potrivit unui comunicat de presă, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi compania Iulius propun un proiect amplu în zona centrului expoziţional Romexpo, valoarea investiţiei fiind estimată la 2,87 de miliarde de euro.

Suma exorbitantă va fi folosită pentru a schimba din temelii prăfuitul complex expozițional, care va cuprinde muzee, săli multifuncționale de evenimente, un nou parc, un business district, centre de retail și lifestyle, precum și 12.000 de locuri de parcare.

Se dorește revitalizarea și integrarea Romexpo în circuitul internațional, iar investiția se va realiza pe etape.

Conceptul proiectului va pleca de la o componentă culturală, aducându-l în prim-plan pe sculptorul Constantin Brâncuși. Lui i se va dedica exclusiv un muzeu din incinta Romexpo, în timp ce pavilionul central va fi transformat într-o sală de evenimente.

„Proiectul propus reprezintă materializarea unei noi viziuni de dezvoltare pentru întreaga țară, care să ne reprezinte dincolo de granițe și să ne aducă aproape de Europa. Este un demers care depășește tot ceea ce am realizat până acum în materie de revitalizare urbană și care suntem convinși că va deveni un etalon internațional”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Peste 30.000 locuri de muncă, un lifestyle center european

Propunerea de revitalizare urbană include și o componentă de clădiri de birouri, un ansamblu de retail, zone de entertainment și de petrecere a timpului liber, precum și un spațiu dedicat producătorilor și comercianților autohtoni.

Se estimează că noul proiect va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă, plus alți 2.000 de muncitori pentru perioada construcției.

Proiectul va cuprinde și un Muzeu de Istorie Monetară, dar și un Oceanariu și un hotel de 5 stele.