Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, proprietarul brandului Zara, va cumpăra poliester reciclat de la start-up-ul american Ambercycle, potrivit declarațiilor companiei.

Pe măsură ce retailerii fast fashion se confruntă cu presiuni de a reduce deșeurile și de a folosi țesături reciclate, Inditex va cheltui peste 70 de milioane de euro pentru a-și asigura aprovizionarea cu poliesterul reciclat al Ambercycle, fabricat din deșeuri textile. Banii vor fi folosiți și pentru a pune bazele primei fabrici a companiei americane.

“Acest angajament de cumpărare va fi esențial pentru a sprijini construcția primei fabrici de regenerare textilă a Ambercycle. Aplicarea la scară largă a tehnologiei inovatoare de regenerare moleculară Ambercycle va facilita accesul la materiale circulare în lanțul de aprovizionare în modă. Producția de țesături cycora® la noua fabrică a Ambercycle este estimată să înceapă în jurul anului 2025, iar produsele vor continua să fie încorporate în oferta Inditex din următorii trei ani”, se spune într-un comunicat al Inditex.

Poliesterul, un produs al industriei petroliere, este utilizat pe scară largă în îmbrăcămintea sport, deoarece se usucă rapid și este durabil. Inditex își propune ca, până în 2030, 100% din produsele sale textile să fie fabricate exclusiv din materiale cu o amprentă mai mică asupra mediului. 

Totodată, Zara Athleticz a lansat astăzi prima sa colecție capsulă în colaborare cu Ambercycle, cu piese realizate cu până la 50% conținut de cycora®.