Poliția a făcut zilele trecute 49 de percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj, vizând două grupări infracționale care foloseau firme fantomă pentru achiziții de mărfuri.

În primul caz este vorba de evaziune fiscală prin achiziții intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spațiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate și comercializate online și prin intermediul firmelor de curierat ca produduse finite, (articole vestimentare), fără a fi achitate taxele și impozitele aferente. Potrivit Poliției Române, prejudiciul estimat este de aproximativ 3.000.000 de euro.

Membrii grupării au acționat în numele unor companii-fantomă, prin intermediul cărora foloseau  transferuri succesive. Infracțiunile s-au realizat prin intermediul a 27 de societăți comerciale, în numele cărora se comercializau articole vestimentare în mediul on line, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv și retrase în numerar de la bancomatele unor unități bancare și însușite de membrii grupării.

A doua activitate infracțională a constat în tranzacții comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălțăminte, jucării și articole de uz casnic din Turcia și China, la comanda unor clienți reali din România.

Bunurile erau transportate în regim de grupaj/cargo, pe rutele Turcia – România, respectiv China – România (Portul Constanța) și valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conținut real privind valoarea de vânzare și cumpărătorul efectiv.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor șapte societăți comerciale au fost efectuate 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de 12.577.721 lei.

Foto: Nick de Partee by Unsplash