Comisia Europeană a lansat, în cooperare cu Enterprise Europe Network, un sondaj de opinie pentru a analiza starea IMM-urilor din cadrul UE și impactul pe care îl are pandemia de coronavirus asupra afacerilor acestora. În condițiile în care la nivel de UE se discută de pachete substanțiale de ajutor pentru afaceri, dar accesul micilor întreprinzători la acestea este limitat sau inconsistent, în funcție de politicile fiecărui stat membru, viitorul IMM-urilor este pus sub semnul întrebării.

IMM-urile au fost afectate în mod deosebit, iar criza și efectele sale amenință activitatea comercială a acestora, ducând la întreruperi ale lanțului de aprovizionare.

Scopul chestionarului este de a colecta informații privind situația curentă, astfel încât Comisia Europeană să-și poată calibra politicile de recuperare.

În plus, IMM-urile participante la chestionar pot solicita sprijin suplimentar, apelând la rețelele de business existente la nivelul UE.

„Dacă doriți să primiți sprijin, puteți completa datele de contact la sfârșitul sondajului. Toate informațiile dvs. vor fi tratate în mod confidențial, în conformitate cu prevederile regulamentare,” se specifică în comunicatul emis de autoritățile UE.

În România, IMM-urile dețin o pondere importantă în activitatea economică. Numărul total al acestora este de 723.595 companii, dintre care marea majoritate, 666.356, sunt microîntreprinderi, urmate de 48.230 întreprinderi mici, precum și 9.009 întreprinderi mijlocii care desfășoară activități în diferite domenii de activitate.

Guvernul României recunoaște că „pentru reluarea urgentă a activității curente IMM-urile au nevoie de capital de lucru”, însă până acum condițiile de acordare a granturilor sunt atât de birocratice și stufoase, încât pun pe fugă chiar și companiile aflate pe marginea falimentului.

 

Foto © Copyright European Commission 2020