În timp ce întreg sistemul modei este într-un declin accentuat, și suferă tot lanțul valoric, de la producătorii de țesături și accesorii la manufacturieri, retaileri și designeri, există totuși o categorie aparte căreia pare să-i meargă bine: luxul de consignație, second-hand.

Potrivit platformei The Real Real, clienții vor să investească în piese clasice, de la ceasuri de lux și bijuterii până la genți și modă, iar cererile pentru unele branduri au crescut de sute de ori în ultima perioadă. Potrivit reprezentanților platformei, interesul clienților pentru luxul second-hand a crescut de 22 de ori în timpul COVID-19.

Dar creșterea vânzărilor de second-hand nu este de bun augur pentru producătorii români de confecții. Elena Stoica, managerul Tricotton Junior și Proxima Moda, ne mărturisește că situația este extrem de gravă: comenzile s-au redus, iar clienții au scăzut cu 30% prețul manoperei și vând ce mai au prin depozite.

În ediția de septembrie descoperim și câteva povești optimiste, precum cea a

Cristinei Dan, un designer care a ales să plece în Danemarca acum șase ani. A avut un parcurs remarcabil, de la student la consultant în economie circulară, speaker la evenimente prestigioase și, nu în ultimul rând, designer premiat de Academia Internațională de Design din Italia. Împreună cu alți doi români, a pus bazele Solve, un studio multidisciplinar de inovație în design și sustenabilitate.

Viitorul e colorat în verde și pentru Niki de Schryver, o fostă șefă de echipă în producția de modă, care a lansat platforma COSH!. Aici sunt listate magazinele din Antwerp și Bruges care vând modă sustenabilă, iar printre ele sunt și câteva cu producție în România.

Tot despre producție românească vorbește și De Ionescu, brandul local care încearcă să revitalizeze cânepa, și care a lansat de curând o colecție de jachete urbane, care dau bine pe oricine.

Iar dacă vrem să mai rămână ceva din industria noastră de modă după pandemia de coronavirus, va trebui să ne îndreptăm bugetele spre produsele create, dezvoltate și fabricate în România.