Chiar dacă pandemia ne-a dat peste cap toate planurile, iar proiectele frumoase pe care ni le imaginam la începutul anului au fost amânate, fiecare dintre noi se străduiește să se mențină pe linia de plutire, fie că vorbim de viitorul unui business, de un job a cărui siguranță nu o mai poate garanta nimeni, sau chiar de sănătatea noastră fizică și psihică.

Este important pentru Dialog Textil, ca publicație de industrie, să mențină un spirit optimist și să iasă din spectrul știrilor alarmiste, pentru că un climat apocaliptic nu ar ajuta nimănui.

Cu toate acestea, ediția de iulie nu are cum să ignore realitatea de pe teren. De aceea vom cuprinde în paginile acestui număr interviuri cu owneri de fabrici precum Șerban Strătilă, managerul S&B Knitwear, a cărui producție fizică a scăzut cu 35% în primele cinci luni ale anului, Daniela Avram, profesionist român care implementează proiecte de fabrici în toată lumea, Alexandru I. Anca, client service director al PrintCenter.ro, care punctează greutățile întâmpinate în dialogul cu autoritățile și cum au reacționat acestea în fața unei inovații care ar fi putut ajuta pacienții, precum și cu Dirk Vantyghem, director general al EURATEX, care este de părere că pandemia a reașezat prioritățile UE privind sectoarele strategice, inclusiv cel al textilelor și confecțiilor.

Aflăm că la Baia Mare, un producător român a riscat și a câștigat o primă luptă: Techtex a devenit prima companie din țară care produce echipamente de protecție medicală, într-un interviu realizat de Andrei Pena cu Mihai Filip, acționar principal al Techtex.

Și chiar dacă marile prezentări de modă s-au mutat în online, marile case de modă de la Paris au încercat să-și propună colecțiile viitoare prin intermediul unor filmulețe creative, capabile să trezească emoție și să încapsuleze, pe cât posibil, spiritul veșmintelor și ADN-ul brandului.

Poate că pandemia a reașezat regulile, dar un lucru este clar – tehnologia nu va putea fi nicicând un bun înlocuitor. Moda este o regină care trebuie văzută, simțită, admirată de aproape, nu printr-un ecran rece de calculator…