Informațiile privind al treilea trimestru al anului 2020 arată o redresare parțială a textilelor europene, în comparație cu al doilea trimestru. Cu toate acestea, producția este încă negativă și nu se văd semne ale unei reveniri complete. Federația companiilor textile din Europa, EURATEX, solicită UE un angajament activ în domenii cruciale precum economia circulară, digitalizarea și condițiile de concurență echitabile.

 

Cifrele sunt încurajatoare pentru trimestrul trei, comparativ cu trimestrul doi

După o scădere fără precedent a activității T&C (textile și confecții) în al doilea trimestru al anului 2020, al treilea trimestru a arătat îmbunătățiri clare.

În decursul celui de-al treilea trimestru al anului 2020, cifra de afaceri a UE și-a revenit parțial în comparație cu trimestrul anterior, iar „retailul de textile, îmbrăcăminte, încălțăminte și articole din piele în magazine specializate” a crescut cu 62% față de trimestrul al doilea. Producția din UE27 a înregistrat, de asemenea, o revenire comparativ cu trimestrul precedent, cu +25% la textile și +33% la îmbrăcăminte.

… dar nu și în comparație cu 2019

Cu toate acestea, producția UE a raportat o creștere trimestrială negativă comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Declinul în industria confecțiilor a fost de -15%, în timp ce pentru industria textilă a fost de -7%. Spania și Italia au înregistrat cele mai slabe performanțe în industria textilă, cu scăderi ale producției ajungând în medie la -16,5% în trimestrul trei, în timp ce România și Austria au fost puternic afectate în sectorul confecțiilor, cu scăderi de -25% și -31%.

Astfel de informații relevă faptul că semnalele de revenire observate în luna mai, încetinesc acum, probabil din cauza reintroducerii unor măsuri mai stricte în țările europene.