Anul scurs de primul lockdown a modificat fundamental retailul global

Conform datelor din Indexul Economiei Digitale al Adobe, doar în SUA au fost cheltuite în mediul virtual 844 de miliarde de dolari în perioada dintre martie 2020 și februarie 2021. La ratele de creștere actuale, Indexul Adobe estimează că în anul 2021, e-retailul va genera vânzări între 850 și 930 miliarde dolari. Pandemia a crescut cu peste 20% comerțul electronic și trendul de creștere se va menține:

2022 ar putea fi anul în care eCommerce va depăși în SUA vânzări de 1000 de miliarde dolari.

Se schimbă obiceiurile de cumpărare

În primele două luni ale anului 2021, consumatorii au cheltuit 121 miliarde de dolari online, ceea ce reprezintă o creștere de 34% față de aceeași perioadă a anului trecut. Retailerii, în schimb, au părut suprinși de această explozie a e-retailului: în iulie 2020 s-a înregistrat un vârf al epuizărilor de stoc – aproape de trei ori mai multe mesaje de out-of-stock decât în perioada dinainte de pandemie.

Perioadele de promoție branduite își pierd din importanță

Shoppingul online a devenit o activitate zilnică în timpul pandemiei, ceea ce a redus sensibil din importanța perioadelor dedicate de reduceri. În SUA, cele cinci zile dintre sărbătoarea de Thanksgiving și Cyber Monday, în mod tradițional un vârf al vânzărilor online, au înregistrat o scădere de 9% comparativ cu 2019.

De asemenea, pentru a evita întârzierile în livrare, din ce în ce mai mulți cumpărători au apelat la sistemul de plată online cu ridicare din magazin, opțiune care a crescut cu 67% an pe an (februarie 2021). Un sondaj de opinie Adobe, efectuat pe un grup de peste 1000 de consumatori din SUA, a arătat că 30% din clienții online preferă opțiunea de ridicare din magazin a mărfurilor comandate.