Comunicat de presă

În perioada 13-15 septembrie, școala Atelierele ILBAH a organizat 6 workshopuri creative de modă în cadrul Textil Technology Show, o expoziție unică în România, dedicată industriei textile din regiunea sud-est europeană. Evenimentul s-a desfășurat în Pavilionul Central al Romexpo și a reunit cei mai importanți distribuitori de echipamente și tehnologie pentru industria textilă, cât și designeri și antreprenori consacrați.

Timp de trei zile, specialiștii Atelierele ILBAH au dat ocazia vizitatorilor să observe și să experimenteze diferitele laturi ale industriei de modă și felul în care acestea se îmbină armonios pentru a da naștere unor creații vestimentare iconice. Participanții au pătruns în fascinanta lume a drapajelor și desenelor de modă, au învățat să croiască piese vestimentare după tipare prestabilite sau să coasă și să brodeze ajutați de mașini performante, marca Brother.

Workshopurile Atelierele ILBAH, puntea dintre pasiune și meșteșug

Primul workshop de Joi, 13 septembrie, intitulat “Initiere în Tainele Croitoriei”, a dat ocazia participanților să descopere nobila meserie de croitor și, în același timp, să testeze mașini de cusut de ultima generație. Deși foarte mulți dintre cei înscriși s-au întâlnit pentru prima dată cu o mașină de cusut, fiecare dintre ei a plecat acasă cu un suvenir prețios: primul lor obiect de decor, creație proprie. Următorul Workshop, “Totul despre Broderie” s-a remarcat ca fiind o adevărată expoziție de mașini de brodat și de tipuri de operațiuni pe care acestea le pot realiza. Participanții au putut vedea la lucru și chiar interacționa cu aparate de brodat începând de la câteva sute de euro și până la adevărate utilaje cu prețuri de până la 50 000 de euro, vârf de gamă, marca Brother. Reprezentând un real succes printre pasionați, evenimentul s-a repetat și în cea de-a doua zi a expoziției.

Ziua de vineri, 14 septembrie, a debutat cu o demonstrație impresionantă de croitorie masculină, întemeiată pe etalonul de calitate al modei italiene de tip bespoke. Maistrul croitor Răzvan Pintea, trainer Atelierele ILBAH, a expus cu măiestrie etapele prin ar trebui să treacă un sacou bărbătesc realizat la comandă, pe baza a 20 de ani de experiență în arta vestimentara, acumulați în Italia, la cel mai înalt nivel. În continuare, workshopul “Tipare de croitorie – Burda Style” a ajutat pasionații să descifreze tiparele, pornind de la felul cum acestea trebuie interpretate și așezate pe material și până la tehnicile propriu-zise de croire a țesăturii.

Ultima zi a evenimentului, sâmbătă, 15 septembrie, a oferit participanților șansa de a-și exprima liber creativitatea în domeniul textil. Primul workshop a avut ca temă drapajul de modă, o tehnică spectaculoasă, folosită de marile case de modă pentru realizarea de creații complexe, care permit materialului să curgă aproape în formă lichidă de-a lungul liniei corpului. Sub atenta îndrumare a designerului Silvia Șerban, trainer Atelierele ILBAH, participanții au descoperit cât de ușor se pot realiza articole vestimentare impresionante, unicat, folosind doar o fâșie de material și câteva bolduri. Seria de workshopuri s-a încheiat cu o lecție de desen, menită să ajute pasionații să-și transpună ideile creative pe hârtie, un prim pas important în crearea unei piese vestimentare. Fără niciun fel de experiență prealabilă, participanții au învățat să deseneze schițe bidimensionale, bazate pe informații esențiale despre proporții și volum.

Organizatori: Atelierele ILBAH.

Eveniment susținut de EUROEXPO Fairs și Romexpo.

Parteneri: Cusut și Brodat, Brother, Tipare de Croitorie.

Parteneri media: Dialog Textil, Business Texin