Am aflat de Aarong de la un român umblat prin toată lumea textilelor care mi-a dat de multe ori Bangladeshul drept exemplu despre cum poți să-ți crești exporturile pe o piață tot mai concurențială. Aarong înseamnă „târgul satului” în Bengali și este un brand etic cu începuturi modeste, care a devenit cel mai popular lanț de retail tradițional din Bangladesh.

 

Începuturile

Povestea sa începe în 1978, ca metodă de a ajuta artizanii rurali să se ridice deasupra lanțurilor sărăciei. Astăzi, cu 20 de magazine în Bangladesh și peste 100 de linii de producție de modă și lifestyle, Aarong sprijină 65.000 de artizani prin condiții echitabile de muncă.

În 1976, când organizația BRAC a angajat un număr mic de femei din mediul rural pentru a produce obiecte de artizanat, singurii cumpărători erau câțiva comercianți împrăștiați prin Dhaka. Treceau săptămâni, chiar luni, între termenul de livrare și cel de plată. Totul până a intervenit BRAC și a pus bazele Aarong, ca să poată plăti la timp femeile pentru munca lor. În ultimele patru decenii, Aarong a sculptat un segment unic pe piața artizanatului. A relansat moștenirea bogată a Bangladeshului și a influențat pozitiv viața a peste 325.000 de persoane prin 850 de antreprenori mici și Fundația Ayesha Abed. Fundația acționează ca un centru de producție al companiei Aarong, unde artizanii își găsesc de lucru și au acces la sprijinul holistic al BRAC. Acesta cuprinde inclusiv îngrijirea sănătății materne, conștientizarea igienei și latrine subvenționate, microcredite, asistență juridică, îngrijirea de zi și educația pentru copiii femeilor artizane.

Produse

De la ghivece de lut la bijuterii din diamante, țesături de mătase și bumbac până la alamă și mărfuri din piele, gama vastă de produse inovatoare a brandului Aarong este susținută de un lanț de distribuție solid. În ultima vreme a crescut prezența sa și în afara Bangladeshului – prin intermediul rețelelor de comerț echitabil și al magazinului online, creând astfel mai multe oportunități pentru artizani de a-și proteja arta străveche și traiul de zi cu zi.