Premierul Ludovic Orban a anunțat că Uzina de Produse Speciale (UPS) Dragomirești este prima unitate din țară care a început să fabrice măști respiratorii FFP 2 și 3, cu ajutorul unor utilaje instalate recent. Capacitatea zilnică a acesteia va fi de 70.000 măști FFP, respectiv de 300.000 măști chirurgicale.

Materialele nețesute necesare măștilor FFP 3 au fost testate la Centexbel Belgia și, potrivit informațiilor premierului, ar avea un grad de protecție de 99%.

UPS Dragomirești este specializată în producția armamentului și muniției de artilerie, a fost înființată în 1981 și este filiala Companiei Naționale Romarm SA.

Potrivit lui Orban, până în prezent, au fost avizate nouă companii pentru producţia de măşti chirurgicale. Dintre producătorii listați pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale la 6 aprilie figurau companiile Coramed, Interbabis, Gantex Com, Techtex, Alison Hayes, Esa Exclusiveshop, Sonya Mod, Sorste, Marecom Impex și Rona Texlohn. După data de 6 aprilie, potrivit deciziilor luate de Guvernul României, nu a mai fost obligatorie înscrierea producătorilor în listă, iar avizarea lor s-a făcut în baza unei declarații pe proprie răspundere, cu condiția ca furnizorul de măști sau echipamente să aibă rezultatelel tuturor testelor de încercare ale produselor.

Premierul Victor Orban a mai anunțat că există un proiect privat, „susţinut de către Guvern, pentru a produce în România materialul necesar pentru aceste măşti, astfel încât să putem să aprovizionăm companiile care vor produce aceste măşti cu material produs în România”.

El a spus că, la ora actuală, au fost autorizate 19 companii pentru producţia de combinezoane de protecție.

Sursa foto: Medline