H&M a anunțat la începutul lunii martie că suspendă plasarea de comenzi în țara din sud-estul Asiei ca urmare a escaladării violențelor împotriva populației civile în contextul loviturii de stat militare. Retailerului suedez i s-a alăturat grupul Benetton, care suspendă la rândul său activitatea de outsourcing în Myanmar.

Recent, grupul italian OVS a anunțat că va opri orice colaborare cu furnizori care acționează discriminatoriu împotriva propriilor muncitori participanți la protestele împotriva juntei militare, dar a precizat că își va păstra “prezența redusă” în Myanmar.

Într-un comunicat venit din partea grupului italian se amintește că “OVS s-ar fi putut retrage cu ușurință din Myanmar, dat fiind volumul modest al producției sale, dar își va păstra o prezență redusă.” Compania n-a declarat și care este volumul orderelor plasate în țara asiatică, și nici nu este clar cum și dacă poate monitoriza eventuala activitate discriminatorie împotriva muncitorilor furnizorilor săi.

OVS a condamnat violarea drepturilor omului în Myanmar și a declarat că va monitoriza situația din țară. Grupul italian a achiziționat recent Stefanel pentru 3,2 milioane euro și este în spatele deciziei de retragere a brandului italian de tradiție din România.