O surpriză plăcută la Romexpo a fost întâlnirea cu un producător de țesături din Spania – Marutx – care s-a prezentat cu mai multe tipuri de materiale grupate în funcție de destinație: modă și decorarea interioarelor.

Firma spaniolă are o experiență de peste 15 ani în piață și și-a trimis la înaintare în București chiar angajații români, pe Cosmin Cărăbuș și Csilla Nagy.

„Suntem pasionați de universul modei, de aici și mărcile noastre, concepute astfel încât să ajungem la toată lumea: Loneta, Mestral, Indigo Fabrics & Baby Boom și Cotonet. Fiecare marcă are designerul său. După cum se poate observa, mărcile sunt diferite atât ca și calitate, cât și pe linia personalității lor”, explică Csilla Nagy, sales manager la Maruxt.

Piețe de desfacere

Principala piață a firmei este cea europeană, dar se exportă și în America de Sud sau țări precum Ucraina, Rusia și Japonia. Firma spaniolă este prezentă și pe piața românească de cinci ani, dar încă nu poate defini exact un trend al cerințelor. „Piața românească încă ne mai rezervă surprize privind diversitatea cererilor. Oamenii caută calitate și modele noi tot timpul, iar comenzile diferă foarte mult. Și totuși se remarcă cererea pentru culori vii, moderne, combinații cât mai extravagante. Deseori, modelele create pentru decorațiuni se folosesc în modă și invers. Așa că nu decide nici designul, nici calitatea stofei, ci moda. Tocmai aici apare și serviciul nostru de personalizare”, punctează Csilla Nagy.

Din cauza distanței, spaniolii ar prefera să primească comenzi mai mari, grupate la două săptămâni sau o lună. „Comenzile mici nu sunt convenabile din cauza costului de transport și a timpului de tranzit.” (C.N.)

Mărci pentru destinații diferite

Mărcile pentru decorarea interioarelor sunt Loneta, care se remarcă printr-un design original, calitate și inovație, și Mestral, care oferă produse exclusiviste și posibilitatea de personalizare. Segmentul dedicat home deco cuprinde materiale pentru draperii, cuverturi, fețe de masă.

Cotonet este cea mai nouă marcă a firmei, care cuprinde produse realizate prin imprimare digitală pigmentară cu culori vii și modele destinate în special puericulturii.

Echipa de creație a Indigo și Babyboom creează colecții pentru imprimare digitală reactivă pe stofe precum percal, pique, poplin, viscoză, precum și 100% bumbac sau in.

„Pentru zona de vestimentație pentru adulți avem colecția Indigo, iar Babyboom cuprinde țesăturile pentru copii. Folosim fibre naturale din bumbac și din amestecuri de bumbac și viscoză”, adaugă Cosmin Cărăbuș, reprezentat al firmei spaniole.

„Am stabilit deja relații cu producători care lucrează în bransă, pe partea de fashion și textile pentru copii. În principal sunt firme mici, dar care realizează lucruri interesante și care apreciază țesăturile de calitate”, explică el. În general, fiind vorba de serii limitate, nu se comandă cantități mari de țesături, dar avantajul este că Marutx oferă flexibilitate. „Nu avem cantități minime. Astfel, plecăm de la vânzare de rolă și ajungem până la zona de table de 5-10 metri.” (C.C.)

Un avantaj al fabricii spaniole este că oferă continuitate. „Acesta este un aspect important pe piața din România. Sunt companii care achiziționează capete de stoc de la diverși distribuitori din Europa la prețuri foarte mici, iar când doresc să refacă produsul, nu mai au posibilitatea, deoarece nu mai găsesc țesătura respectivă. Acele produse sunt subvenționate de furnizorii respectivi, pentru că vor să lichideze stocurile. Nu este cazul nostru, fiindă suntem producători”, explică reprezentantul Marutx.

Compania spaniolă mai are un argument în favoarea sa: acela al posibilității de personalizare a materialelor cu ajutorul imprimării digitale. Cantitatea minimă care se poate imprima este de 100 de metri. „Vrem ca în acest fel să ajutăm producătorul să se identifice pe piață, să aibă niște produse unice. Lucrăm cu imprimante digitale de calibru industrial, de ultimă generație, care redau imaginile cu o mare acuratețe”, adaugă el.

Compania este prezentă la toate târgurile mari de țesături, inclusiv London Textile Fair, Munich Fabrics Start, International Quilt Market Houston, Colombiatex, Modtissimo, Heimtextil și altele.