Nu cred că se pricepe cineva la textile tehnice performante mai bine decât germanii. După ce și-au externalizat producția de fashion, companiile germane au înțeles că pentru a rămâne pe piață trebuie să investească în textile high tech. Și cel mai mare târg destinat acestora are loc tot în Germania, la Frankfurt.
Desfășurat în paralel cu Texprocess, târg destinat echipamentelor pentru producerea textilelor, Techtextil este evenimentul principal care reunește furnizorii de textile tehnice și nețesute. Ambele au loc la Messe Frankfurt în perioada 14-17 mai 2019 și reunesc cei mai mari jucători din branșă.
La Texprocess vor fi prezenți toți marii furnizori de soluții pentru procesarea textilelor, care au și reprezentanți sau distribuitori în România, dar și companii locale precum Gemini CAD, Compact RB și MBM Service.
În ce privește Techtextil, vor expune din partea României Bico Industries (producător și distribuitor de plasă de armare din fibră de sticlă), Eco Valahia (materiale geosintetice pentru straturi de asfalt), Greenfiber International (producător de fibră poliesterică reciclată obținută din fulgi PET 100%), Pasmatex (producător de benzi, panglici, chingi și alte articole țesute și tricotate) și Siha Knit Fashion (producție de tricotaje).
Tot în cadrul Techtextil vor avea loc o serie de conferințe pe tema sustenabilității, filtrării, textilelor inteligente, compozitelor, textilelor în spațiul urban, transformării digitale, precum și textilelor cu aplicații medicale.
Sustenabilitatea și noile materiale pentru filtrare
Subiectul abordat pe 14 mai va fi cel al sustenabilității. Primul panel din forumul Techtextil va conține, printre altele, contribuții din partea TWD Fibre pe tema reciclării textilelor; Institututul Hohenstein va vorbi despre trasabilitatea bumbacului bio; Centexbel despre produsele textile cu peliculizare bio, iar Institutul de Cercetare IRT Jules Verne despre fibrele de carbon. Discuțiile vor urmări și subiectul filtrării, iar vizitatorii vor afla despre ultimele cercetări în domeniul textilelor prezentate de Institute of Saxony, Smartpolymer, Wespun India, SWM International și Argaman Technologies.
Durabilitatea va fi, de asemenea, în prim-planul panelului din ultima zi a târgului, 17 mai, susținut și conceput de Dornbirn DFC (Congresul Global al Fibrelor) și prezidat de Friedrich Weninger, director general al Institutului Austriac de Fibre. Lenzing va ține o prezentare despre materialele ecologice și tehnologiile de vopsire pentru scaunele auto. Universitatea din Maastricht va vorbi despre fibrele biologice, Märkische Faser despre fibrele de poliester durabil, Leilat Tech Center despre eco-compozite și Universitatea din Ljubljana despre filamente durabile, ignifuge, fără halogeni.
Textilele în spațiile urbane, compozite și inteligente
În cea de-a doua zi la Techtextil accentul se va pune pe textile urbane, în cadrul evenimentului „Urban Living – City of the Future”. Printre contribuțiile la programul zilei se numără: Penn Textile Solutions pe subiectul textilelor pentru cimentul armat cu textile, Centexbel despre fațade verzi și vii, iar Low și Bonar despre structuri de membrane pentru fațade de înaltă performanță.
Techtera, Owens Corning și Universitatea din Münster își vor prezenta cercetările în domeniul geotextilelor, în timp ce despre compozite vor discuta reprezentanți ai Karl Mayer Technical Textiles, FiberCheck și Institutul pentru utilaje textile și tehnologii pentru materiale textile performante din cadrul Universității Tehnice din Dresda.
Miercuri după-amiază se va aborda subiectul textilelor inteligente și va fi prezentată o privire asupra tematicii textilelor în conjuncție cu internetul și tehnologia. Un start-up din Franța, Genius Objects, a dezvoltat primul fermoar care comunică. Institutul de cercetare textilă din Saxonia va vorbi despre spume compozite cu tehnologie de senzor integrată pentru îmbrăcăminte și fire și benzi conductibile. TexMind și Universitatea din Boemia de Vest se vor concentra pe țesături tricotate inteligente. Centexbel va discuta despre posibilitatea de spălare a produselor textile inteligente și Eschler Textile despre dezvoltarea virtuală a țesăturilor și tricotajelor textile.
Transformare digitală, 4.0, inteligență artificială și textile medicinale
Pe 16 mai vor fi câteva prezentări pe tema digitalizării: Institutul de cercetare textilă din Saxonia (STFI) și ITA Academy vor oferi o privire de ansamblu asupra fabricilor viitorului și despre industria 4.0. Designul virtual, dezvoltarea de produs și managementul culorilor, materialele digitale și eficiente vor fi pe agenda discuțiilor dintre Audaces, Institutul Politehnic North Rhine, Mode Information GmbH și Vizoo GmbH.
Coloreel, câștigătorul premiului de inovație la ediția Texprocess din 2017, va vorbi despre noul său echipament de brodat cu vopsire instant, iar Multiplot despre printul digital.
Credit foto: Messe Frankfurt