Industria producătoare de modă din România trebuie să treacă printr-o schimbare de paradigmă și să se scuture de praf – este concluzia celui mai recent eveniment Fashion Connect, organizat de Dialog Textil.

Proprietarii de fabrici ar trebui să-și regândească businessurile, plecând chiar de la modul în care își planifică producția, să fie mai flexibili, să-și aducă la zi tehnologiile pentru a scurta din timpii de lucru și a compensa lipsa muncitorilor, i-a sfătuit Adrian Băjenaru pe cei prezenți la Fashion Connect. Principalul evenimentul dedicat industriei de fashion din România, Fashion Connect a atras 80 de specialiști și jucători de top din piață la Sheraton, pe 9 octombrie.

Dialog Textil a prezentat o analiză SWOT a industriei de fashion, pe marginea căreia s-a discutat împreună cu speakerii din primul panel: Adrian Băjenaru (Tanex), Tom Murray (Mantra), Cătălin Iordache (Lohncontrol), dar o contribuție interesantă au avut-o și cei prezenți în public. Chiar dacă a ridicat câteva sprâncene, iar subiectele au stârnit controverse, evenimentul s-a dovedit o platformă reală de discuție pe marginea unor tematici care frământă industria: ce se întâmplă cu producătorii, unde se situează aceștia în prezent și care sunt soluțiile la care pot apela în viitor. Exporturile și producția continuă să se situeze pe un trend de scădere, cu 1-3% în ultimii ani. Dacă acum cinci ani producția se situa la valoarea de 3,9 miliarde €, pentru anul curent se estimează să ajungă la 3,4 miliarde €. În continuare, 90% din ceea se produce în țară merge la export, dar cifrele sunt în scădere: anul trecut exportam 94% din ceea ce produceam în zona de confecții textile. În tot acest timp, costurile cresc, clienții plătesc la fel, comenzile scad iar lipsa de interes pentru un job în industrie mărește deficitul de personal. Proprietarii de fabrici trebuie să muncească mai mult pentru a atrage clienți, să se mulțumească cu comenzi mai mici, să găsească nișe pe care nu le-ar fi abordat înainte și să gândească într-un mod neconvențional. Tom Murray a declarat că este interesat să inițieze un standard de producție ”Made in Romania”, care ar putea funcționa nu doar ca instrument de marketing în negocierile cu clienții, cât și ca important mijloc de trasabilitate pentru a garanta transparența și responsabilitatea etică și socială a fabricilor care sunt conforme cu acesta.

Moda românească la ora adevărului

„O industrie prăfuită, în care se discută aceleași lucruri ca și acum 15 ani, fără a se înțelege nimic,” a sintetizat Ovidiu Buta la finalul primului panel. Stilist recunoscut pe plan internațional, Buta a explicat că producătorii trebuie să înceapă să-și gândească afacerile global, sub imperiul impus de o societate puternic informatizată în care trăim. El a sfătuit brandurile să-și clarifice mai clar publicul-țintă și să le ofere clienților ceea ce-și doresc, mergând pe o comunicare permanentă și pe elemente de noutate, deoarece clienții nu mai sunt fideli doar unor anumite branduri. „Azi te cumpără, mâine te-au uitat, deci trebuie să le reamintești permanent de tine.” (O.B.)

Alături de Ovidiu Buta au discutat despre brandurile românești și nevoile acestora Lena Criveanu, designer, și Răzvan Mătășel, consultant în strategie de brand și comunicare. Iar dacă nu avem branduri mass market de rezonanță internațională, există labeluri concepute în țară care se vând în magazine de lux de pe piețe cu tradiție, cum ar fi Murmur, MLH, Irina Schrotter și altele. Românii care dețin mărci proprii au însă o mare nevoie de educație în branding, marketing și comunicare și de eforturi permanente în a-și păstra și crește awareness-ul. ”Brandul are nevoie de o poveste. Poți face cel mai corect produs de pe piață, dar dacă nu generează emoție și nu incită, n-are energie și nu are poveste în spate, nu ai cum să creezi și un brand,” a conchis Răzvan Mătășel.

Partenerii acestei ediții a Fashion Connect au fost Lectra, cel mai important furnizor de soluții de preproducție și producție pentru industria modei, automotive și a mobilei, și Amann, specialist în ațe de cusut și brodat, cu tradiție de 150 de ani, prezent în peste 100 de țări.

Următoarea ediție Fashion Connect va avea loc în primăvara anului 2020, la București.