Comisia Europeană a decis să creeze o rezervă strategică de echipamente medicale precum ventilatoarele și măștile de protecție pentru a ajuta statele UE în contextul pandemiei COVID-19.

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: “Odată cu prima rezervă de echipament medical de urgență din UE, facem un exercițiu de solidaritate. De această rezervă vor beneficia toate statele membre și toți cetățenii. Singura cale de a merge înainte este prin ajutorul pe care ni-l oferim unii altora.”

Din echipamentul medical vor face parte articole precum: echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoare, echipament personal de protecție, cum ar fi măștile refolosibile, vaccinuri și medicamente terapeutice, materiale de laborator.

Cum funcționează

Stocul va fi găzduit de unul sau mai multe state membre care vor fi responsabile și de procurarea echipamentului. Comisia va finanța 90% din stoc. Centrul de coordonare Emergency Response Coordination Centre va gestiona distribuția echipamentelor pentru a se asigura că acestea vor merge acolo unde este cel mai mult nevoie. Bugetul inițial alocat de UE pentru acest stoc este de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro sunt supuse aprobării autorităților bugetare.

Pașii următori

Odată ce măsura intră în vigoare pe 20 martie, statul membru care dorește să găzduiască stocurile rescEU poate solicita o subvenție directă Comisiei Europene. Subvenția directă acoperă 90% din costurile stocului, în timp ce restul de 10% sunt suportate de statul membru.

Foto – European Commission 2019