Centrele comerciale din Cehia și Serbia s-au deschis pentru public, după o perioadă în care statele au luat măsuri de protecție anti-Covid-19. Cehia a dat startul unui program de relaxare ambițios, potrivit căruia centrele comerciale și magazinele mai mari de 2.500 mp vor putea să se deschidă.

În ultimele două săptămâni, doar magazinele independente, cu suprafețe de sub 2.500 mp puteau funcționa normal în Cehia. Schimbările nu se vor aplica restaurantelor, cafenelelor și barurilor. Clienții vor putea să probeze haine cu condiția să-și dezinfecteze mai întâi mâinile, iar fiecare produs returnat va fi pus deoparte timp de 24 de ore înainte de a intra din nou în circuitul comercial.

Centrele comerciale vor fi nevoite să furnizeze dezinfectant de mâini și vor urma programe frecvente de dezinfecție. Populația trebuie să poarte măști permanent în interiorul clădirilor și transportului public, dar obligația de a le purta în spații deschise s-ar putea relaxa în decursul săptămânilor viitoare.

În Serbia, starea de urgență s-a încheiat de săptămâna trecută, iar mall-urile, cafenelele și restaurantele au fost deschise, cu condiția păstrării distanței sociale.

Foto – Zira Shopping Center din Belgrad