Unul dintre cei mai mari producători de denim din lume, ISKO, a încheiat un acord de licențiere cu organizația de cercetare și dezvoltare textilă Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA).

Acordul încheiat de ISKO este pentru Green Machine, care utilizează un proces hidrotermal pentru a separa amestecurile de bumbac și poliester.

Tehnologia se află încă în etapa pilot, dar decizia ISKO face parte dintr-o acțiune mai amplă a companiei turce de a îmbunătăți și comercializa tehnologiile de reciclare a textilelor, astfel încât să poată oferi soluții de reciclare post-consum tuturor clienților săi.

În plus, ISKO și HKRITA vor colabora pentru a dezvolta tehnologii conexe.


Furnizorii din industria denimului – dominați de teama de clienți
MUD Jeans – modă fără remușcări


Green Machine folosește o metodă inovatoare și eficientă de tratament hidrotermal care descompune bumbacul în pulberi de celuloză și permite separarea fibrelor de poliester din țesăturile amestec de fibre. Procesul este o buclă închisă și folosește doar apă, căldură și mai puțin de 5% substanțe chimice biodegradabile.

Și mai important, această metodă nu deteriorează fibrele de poliester, care își mențin calitatea. Iar pulberile de celuloză, care sunt curate și lipsite de toxicitate, pot fi utilizate într-o varietate de moduri.

ISKO are o capacitate de producție de 300 milioane metri de țesătură de denim pe an și dispune de 2.000 războaie de țesut automate.

Foto: Becca Tapert (Unsplash)