Procurorii francezi au deschis o anchetă ce privește patru retaileri de fashion suspectați că au ascuns „crime împotriva umanității” în regiunea chineză Xinjiang, a declarat o sursă judiciară pentru Reuters.

Procedura este legată de acuzațiile aduse Chinei în legătură cu tratamentul aplicat minorităților uigurilor musulmani din regiune de câteva branduri de fashion. China neagă toate acuzațiile de abuz din regiune. Sursa a declarat pentru Reuters că este vorba de Uniqlo France, o unitate a Fast Retailing din Japonia, de grupul Inditex, proprietarul Zara, de SMCP din Franța și de Skechers.

„A fost deschisă anchetă de către unitatea de crime împotriva umanității din cadrul parchetului antiterorism în urma depunerii unei plângeri”, a spus sursa. Franța are un birou central de combatere a crimelor împotriva umanității, genocidului și crimelor de război, fondat în 2013.

Inditex neagă acuzațiile

Inditex a declarat că respinge acuzațiile din plângerea legală, adăugând că a efectuat controale riguroase de trasabilitate și că va coopera pe deplin cu ancheta franceză.

„Inditex are toleranță zero pentru toate formele de muncă forțată și am stabilit politici și proceduri pentru a ne asigura că această practică nu-și are locul în lanțul nostru de aprovizionare”, a declarat compania într-un comunicat.

 

SMPC colaborează cu procurorii

Și SMCP a declarat că va coopera cu autoritățile franceze pentru a dovedi că acuzațiile sunt false. „SMCP lucrează cu furnizori din toată lumea și nu are furnizori direcți în regiunea menționată în presă”, a spus SMCP pentru Reuters, adăugând că și-a auditat periodic furnizorii.

Uniqlo „nu are furnizori în Xinjiang”

Fast Retailing a declarat că nu a fost contactat de autoritățile franceze și că niciunul dintre partenerii săi de producție nu se află în Xinjiang. „Dacă și când vom fi notificați, vom coopera pe deplin cu ancheta pentru a reafirma că nu există muncă forțată în lanțurile noastre de aprovizionare”, a spus compania. Fast Retailing a pierdut un apel cu Vama Statelor Unite în luna mai, după ce un transport de cămăși bărbătești Uniqlo a fost confiscat din cauza suspectării încălcărilor interdicției asupra bumbacului din Xinjiang.


Chinezii boicotează H&M, Nike și adidas din cauza bumbacului din Xinjiang


Skechers nu comentează

Skechers a declarat că nu comentează litigiile în desfășurare. Brandul a declarat încă din martie 2021 că menține un cod de conduită strict al furnizorilor.

Două organizații neguvernamentale (ONG-uri) au depus o plângere în Franța la începutul lunii aprilie împotriva multinaționalelor pentru muncă forțată și crime împotriva umanității.

Experți ai Națiunilor Unite și grupuri pentru drepturile omului estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri și alte minorități musulmane, au fost reținuți în ultimii ani într-un vast sistem de tabere din regiunea Xinjiang, în vestul Chinei. Mulți foști deținuți au declarat că au fost supuși unor formări ideologice și abuzuri. ONG-urile afirmă că taberele au fost folosite ca o sursă de muncă forțată.

Inițial, China a negat existența taberelor, dar între timp a spus că sunt centre profesionale concepute pentru a combate extremismul.