2020 a fost anul marilor falimente din modă, iar retaileri de talie mare, cu prezență globală, s-au prăbușit din cauza închiderii magazinelor și a scăderii vânzărilor. Cine și-ar fi imaginat că grupuri de fashion care plasau în trecut comenzi de zeci de mii de bucăți precum Arcadia (deținătorul brandurilor Topshop, Wallis, Miss Selfridge și altele) și care angajează 13.000 de persoane, va intra în faliment? Un alt nume mare din Marea Britanie care s-a lovit de mari dificultăți în 2020 este Debenhams, cel mai mare lanț de department store din această țară, înființat în 1778.
În Statele Unite lista este și mai lungă, cu jucători de talie mare precum JC Penney, J.Crew sau Neiman Marcus, Francesca’s, Century 21, Ascena Retail Group (cu branduri precum Ann Taylor și Loft), Brooks Brothers, Forever 21, John Varvatos, precum și sucursalele americane ale unor branduri europene (Furla, G Star Raw sau Diesel).
În Canada vorbim de grupul ALDO, cunoscut retailer de încălțăminte și accesorii, în Franța de Celio și în Germania de Escada, Galeria Karstadt Kaufhof și Esprit.
Parcă niciodată nu s-a zguduit atât de puternic pământul sub picioarele retailerilor din fashion, așa că întrebarea este: cum de unii reușesc și alții nu?
Modelul tradițional al marilor magazine department store, cu mii de metri pătrați pe marile bulevarde ale lumii și chirii exorbitante, nu mai este viabil. Comerțul online a mușcat puternic din cel fizic, încă dinaintea pandemiei de coronavirus. Dar elementul noutății, apropierea de consumator și digitalizarea sunt factori-cheie în succesul sau insuccesul brandurilor, în special al celor care se adresează generațiilor mai tinere.
Și totuși, nici o platformă online nu se compară cu o vizită la House of Fraser sau Galeriile Lafayette înainte de Crăciun, când frenezia shoppingului atinge epogeul, iar aerul e plin de parfum scump și vitrinele se întrec în inventivitate. Să fie nostalgie sau semnul schimbării timpurilor? Nu știu ce ne rezervă viitorul și unde vom cumpăra modă, dar va trebui să ne îmbrăcăm și de acum înainte. Pandemia a pus moda pe “hold”, dar clienții sunt încă pe fir…