Producția de textile și încălțăminte din Albania, dependentă de piața italiană, a restimțit din plin efectele pandemiei de coronavirus. Potrivit Reuters, industria ușoară albaneză angajează în jur de 70.000 de persoane și reprezintă o cifră importantă din exporturile țării, de 42%.

Un grup de firme din domeniu, EFA Solutions și ProDyn Albania, deținute de întreprinzători locali, au primit sprijinul BERD, al Italiei și UE pentru a implementa un sistem de management care să eficientizeze mai mult producția. Ambele companii au organizat training cu personalul pentru a fi la curent cu noile proceduri, iar cei aproape 900 de angajați beneficiază acum de standarde mai ridicate de sănătate și siguranță. De la implementarea noului sistem, companiile au beneficiat de o bază de clienți mai largă, în special din Germania și Marea Britanie, iar cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 31%.

În prezent, companiile au inițiat un nou proiect, de data aceasta focalizat pe planificare anuală și managementul calității, derulat cu ajutorul UE prin Western Balkans Enterprise Development and Innovation Facility.

Iar dacă pandemia a frânat unele planuri, compania nu a oprit producția, ci a lucrat pentru piața germană și totodată s-a extins pe zona de îmbrăcăminte de protecție medicală. Tot pentru Germania s-au primit comenzi de halate de unică folosință, de 1 milion bucăți lunar.

Foto – EFA Solutions