Celebrul designer japonez Kenzo Takada, fondatorul brandului care-i poartă numele, a murit la Paris de Covid-19. Kenzo avea 81 de ani și s-a stins chiar la cinci zile după show-ul de modă din capitala franceză.

Kenzo a fost primul designer japonez care s-a stabilit în capitala modei și a fost urmat mai apoi de o pleiadă de creatori de geniu precum Rei Kawakubo, Issey Miyake sau Yohji Yamamoto. A venit în Franța în 1965 și a câștigat rapid notorietate, atât cu liniile de îmbrăcăminte și accesorii cât, mai ales, cu cea de parfumuri.

A fost de mic pasionat de desen și cusut, fiind ucenicul surorilor sale mai mari. După ce s-a stabilit la Paris, și-a prezentat prima colecție care-i purta numele în 1970, în 1983 lansa prima sa colecție destinată publicului masculin și în 1988 primul parfum, Kenzo Kenzo.

Și-a păstrat mereu amprenta japoneză, stilul său nefiind deloc influențat de cultura Franței. De fapt, asta și declara acum 40 de ani, când recunoștea că principala sa sursă de inspirație este Japonia, de aceea a păstrat mereu în colecții culori vibrante și volume impresionante. Inovator, Kenzo a fost printre primii creatori de modă care au experimentat ideea modei fără gen. Nu s-a conformat nicicând cu stereotipurile modei masculine sau feminine.

În 1993, Kenzo și-a vândut afacerea și brandul gigantului grup de lux LVMH și apoi s-a retras din modă. A fost foarte iubit de lumea modei franceze și internaționale.