Echipamentele individuale de protecție (EIP) au ajuns până și pe recifurile de corali din apropierea Manilei, capitala statului Filipine. Potrivit unei estimări a Băncii Asiatice de Dezvoltare, în vârful focarului de Covid-19, orașul ar fi generat până la 280 de tone de deșeuri medicale pe zi.

Grupurile ecologiste avertizează că plasticul din interiorul măștilor faciale se destramă și este consumat de pești și vietăți marine. Aceștia îndeamnă guvernul filipinez să îmbunătățească felul în care gestionează deșeurile medicale, pentru a preveni poluarea mării pe viitor.

Potrivit organizației non-profit OceansAsia, în jur de 1,56 miliarade măști ar fi ajuns în apele oceanelor anul trecut, în timpul pandemiei.

Nici Mediterana nu pare să scape de măști. Laurent Lombard, de la organizația de protecție a mediului Opération Mer Propre, avertiza că “în curând s-ar putea să avem mai multe măști decât meduze în Marea Mediterană.” Încă de anul trecut din mai, organizația sa găsea mănuși, măști și sticle de dezinfectant de-a lungul Coastei de Azur.

Foto: Opération Mer Propre