Industria modei a adus omagii creatoarei Vivienne Westwood, „regina incontestabilă a modei britanice”, care s-a stins din viață pe 29 decembrie, la vârsta de 81 de ani.

Ea a murit „pașnic și înconjurată de familia ei” la Londra, a declarat casa ei de modă într-un comunicat. Westwood și-a făcut un nume grație stilurilor sale controversate punk și new wave, în anii 1970, și a îmbrăcat unele dintre cele mai mari vedete ale modei.

Westwood a devenit cunoscută cu modelele ei androgine, tricourile cu slogan și atitudinea ireverențioasă față de establishment. Era renumită ca activistă convinsă și a adus pe catwalk cauze la care ținea, precum schimbările climatice. Designerul a primit medalia Ordinului Imperiului Britanic, dar, mereu dornică să șocheze, s-a prezentat la Palatul Buckingham fără lenjerie intimă – un fapt pe care l-a dovedit fotografilor după ce și-a rotit fusta.

Născută în Derbyshire, Westwood a lucrat ca profesor de școală primară, înainte de a înființa magazinul de îmbrăcăminte Let It Rock pe King’s Road din Chelsea, împreună cu partenerul ei de atunci, Malcolm McLaren, la începutul anilor 1970.

Afacerea a fost redenumită mai târziu Sex și McLaren, iar membrii renumitei trupe punk rock Sex Pistols se numărau printre obișnuiții magazinului. 

Victoria and Albert Museum din Londra, care găzduiește câteva dintre operele sale, a descris-o pe Westwood ca fiind „o adevărată revoluționară și o forță rebelă a modei”.

Foto: Rolling Stone.com