Investiția, care va fi realizată în comuna Făgeţelu, Olt, beneficiază de suma de 182,059 milioane lei în cadrul unei scheme de ajutor de stat, potrivit unui comunicat remis Agerpres de către minister.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale salută demersul unor investitori români din judeţul Olt, comuna Făgeţelu, care au obţinut suma de 182.059.200 lei, în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr 959/2022, prin finanţare de la Ministerul Economiei”, se menţionează în document.

Conform sursei citate, fondurile vor fi folosite pentru înfiinţarea unei fabrici de procesare a lânii şi la fabricarea de produse fono şi termo izolante din lână, dar şi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, îngrăşămintele organice sub formă de pelete sau compostul rezultat în urma spălării lânii.

Ministrul Petre Daea a amintit că proiectul reprezintă finalitatea Programului LÂNA, început în 2017, adăugând că „vom fi tot timpul alături de românii care vor să investească în această activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lânii de la crescătorii de ovine din România, în acest moment fiind semnate scrisori de intenţie cu asociaţiile de fermieri pentru 15.000 tone lână brută”, .

În cadrul fabricii vor fi construite o hală de producţie în suprafaţă de 12.500 mp, trei linii de spălare lână brută cu o capacitate unitară de 1t/oră/linie, care vor include sub-capacităţi precum: instalaţii de centrifugare pentru extragerea lanolinei, două linii de peletizare, o staţie de reciclare a apei şi reintroducere în circuit, două linii automate de prelucrare şi ambalare produse finite şi o capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe întreaga suprafaţă a halei.

România este în continuare unul dintre principalii crescători de ovine ai Uniunii Europene și avea, până în 1989, capacități mari de prelucrare a lânii. Specificul creșterii de ovine din România, care s-a concentrat pe creșterea de animale pentru producția de brânză și export în viu, a dus la decăderea treptată a industriei prelucrătoare.