Haine care îmbină portul popular românesc cu tehnologia de ultimă generație, unele prezentate în premieră, altele admirate la Milan Design Week, vor fi expuse la Iași, la Heritage Re:coded 2.0. 

Organizată în cadrul secțiunii Innovation & Digital, parte a Romanian Creative Week, expoziția va avea loc în perioada 19 – 28 mai, la Palatul Culturii din Iași. Heritage Re:coded 2.0 este curatoriată de FORÆVA, un laborator de design multidisciplinar fondat de designerul vestimentar Lana Dumitru și de arhitectul Vlad Tenu. 

Expoziția prezintă ultima colecție a Studioului Foraeva, axată pe reimaginarea tradiției și a meșteșugurilor viitorului prin prisma dezvoltării tehnologiei și a științei informatice. Rochii, ii, broderii și cusături cu motive tradiționale, realizate printr-o tehnologie de printare 3D, vor putea fi admirate de public. 

„Unele piese vestimentare pe care le vom aduce în această primăvară la Iași au fost expuse anul trecut la târgul de design de la Milano. Altele vor fi prezentate în premieră la Romanian Creative Week. Tehnologia de printare 3D pe material textil, dezvoltată de Stratasys, cu care am colaborat pentru realizarea acestor haine unicat, ne-a permis să păstrăm autenticitatea și frumusețea motivelor tradiționale românești, pe care le-am îmbinat cu tehnologia de ultimă generație”, explică Vlad Tenu. 

Procesul creativ este, conform organizatorilor, augmentat de un algoritm specializat în interpretarea și recrearea motivelor tradiționale, în aceeași manieră în care modelele cusute de mână erau codificate și transmise din generație în generație.