Retailerul suedez H&M intenționează să închidă peste un sfert din magazinele din Spania și să concedieze un număr considerabil de angajați, mai exact 588 de persoane, potrivit Reuters.

Motivele invocate pentru aceste măsuri sunt de natură organizatorică, productivă și economică, potrivit unui comunicat comun emis de sindicatele CCOO și UGT.

H&M are în prezent 91 de magazine și aproximativ 4.000 de angajați în Spania, arată raportul anual al companiei. Planul implică închiderea a 28 de magazine. Această decizie se aliniază cu strategia adoptată de alți retaileri de modă de a închide magazinele mai mici, în timp ce își extind sucursalele emblematice, care funcționează și ca centre logistice pentru comerțul electronic.

În Spania, retailerul H&M a întâmpinat probleme în ceea ce privește absenteismul, iar lucrătorii s-au plâns de suprasolicitare, conform surselor sindicale. În noiembrie 2022, H&M a anunțat un plan global de reducere a 1.500 de locuri de muncă pentru a diminua costurile. În Spania, numărul de angajați a fost deja redus cu 400 de persoane în 2021.

Sindicatele au transmis că vor căuta soluții care să nu implice pierderi de locuri de muncă. Negocierile cu sindicatele din Spania sunt programate să înceapă în septembrie. Angeles Rodriguez, lider al CCOO, a afirmat că sindicatele au fost surprinse de anunțul concedierilor. 

H&M, al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume după Inditex, nu a oferit până acum un comentariu referitor la situație. Spania este piața-mamă a companiei rivale, Inditex, deținută de unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Amancio Ortega. 

În ultima perioadă, acesta a investit tot mai mult în proprietăți imobiliare din întreaga lume. Pe lângă clădiri cu scop rezidențial, Ortega a investit și în clădiri de birouri din State Unite sau, mai recent, într-un fost depozit al Primark din Țările de Jos, pentru care a plătit 100 de milioane de euro.