Am pășit într-un nou an, odată cu noi și moda. Cum va arăta ea în 2019 și care vor fi direcțiile mari spre care se va îndrepta? Dar mai ales cum va arăta strada anul acesta?

Se pare că nu vom scăpa de pantalonii de ciclist nici în 2019. Ne place, nu ne place, ei vor continua să apară pe podium chiar dacă străzii nu prea i-a surâs acest trend. Au fost purtați, fără grație aș zice, de toate vedetele zilei, iar de Kim Kardashian de prin 2016. Vedeta i-a asortat cu tocuri cui, extensii de păr și ochelari de soare. Degeaba. Vogue le-a dedicat articole de styling, încercând să sfătuiască audiența fashionistă cum să poarte pantalonii de biciclist (cu o cămașă XXL sau un sacou cambrat și tocuri). Tot degeaba. Strada zice uncool, chiar dacă pe podium uneori arată senzațional.

Vestea bună este că rămâne valabilă sustenabilitatea, un curent care sper să țină cât mai mult. Această tendință se răsfrânge asupra modei din viața socială și cea economică. Restricțiile impuse de China la începutul lui 2018 asupra importului de produse reciclabile au forțat mâna americanilor și i-au obligat să-și schimbe atitudinea asupra fenomenului reciclării. Consumatorii simt nevoia reducerii consumului, iar avocații economiei circulare văd aici o oportunitate de a regândi reciclarea și de a folosi mai inteligent resursele. Au apărut deja piețe online pentru vânzarea și cumpărarea de materiale refolosibile, iar branduri precum Unilever, Starbucks și Patagonia și-au crescut angajamentul de a lucra cu furnizori sustenabili.

Tot în 2019 vom vedea mai multe culori saturate, iar nuanțele neon vor reintra în garderobe, ca pentru a lumina un viitor nesigur. Până și îmbrăcămintea pentru bărbați va străluci mai mult. Dar până la culori saturate, vom putea observa folosirea dungilor evidențiate, ca trecere sau introducere accesibilă către aceste culori vii. În ce privește culorile, galbenul și verdele au dominat podiumurile, la fel și rozul, care și-a dovedit puterea în consumul de masă al ultimelor sezoane. Culorile neon au apărut pe topuri, încălțăminte și accesorii la Louis Vuitton, pe tricouri la MSGM sau pe geci bomber la Charles Jeffrey Loverboy. Comercianți online precum ASOS și boohooMAN au început și ei să propună timid câteva piese care conțin elemente neon.

Utilitate funcțională

Versatili și funcționali, pantalonii sunt purtați la orice ocazie. În plin sezon rece, vedem pantaloni stil cargo purtați cu topuri largi și pantofi sport sau pantaloni evazați cu topuri tăiate scurt.

Potrivit analizelor făcute de Edited, în perioada 1 octombrie – 13 decembrie a acestui an prețul mediu total al unei perechi de pantaloni tip cargo a fost de 37,75 de dolari, cu 17,9% mai mic decât media de anul trecut. Acest lucru sugerează că retailerii aplică un preț mai competitiv, în timp ce produsul este mai mult determinat de tendințe. La Missguided, o pereche de pantaloni evazați de culoare neagră are prețul de intrare de 25,17 dolari, în timp ce pantalonii utilitari bordo de la Urban Outfitters sunt la vânzare la 74,28 de dolari. În Marea Britanie se înregistrează deja o creștere cu 65% a noilor pantaloni cargo pentru femei, comparativ cu sezonul precedent. Și comercianții din Statele Unite raportează o creștere de 26% a acestui tip de pantaloni, cu Forever 21 oferind 29 de produse, iar ASOS 16.

Pe lângă pantalonii utilitari, se pare că vor avea succes pe unele piețe și stilurile oversized, cu buzunare mari, dar mai ales cele slim, cu detalii de buzunare simple, care vor atrage o audiență mai mare.

Nu ies din magazine pantalonii scurți de biciclist, o alternativă la fustele sau rochiile înflorate, dar unii retaileri nu sunt pe deplin convinși. Alții, precum boohoo sau Pretty Little Thing, au investit deja masiv în acest tip de produs, pe care-l oferă în diferite combinații de culori, printuri și materiale. Mult mai decentă mi se pare alternativa lor de tip pantaloni de costum scurți, tăiați deasupra genunchilor decât cea din lycra.

Costume de baie sustenabile

În Q4 din 2018 s-a observat o creștere de 82% a articolelor de îmbrăcăminte „eco” sau „reciclate” comparativ cu 2017. Cu o valoare estimată de 12,7 milioane de tone de plastic în ocean, nu este de mirare că crește sentimentul de vinovăție al omenirii. Acum pare mult mai logic să investești într-un costum de baie sustenabil și să arunci colacul din plastic la gunoi.

ASOS conduce detașat în topul retailerilor care oferă colecții de costume de baie reciclate, cu 147 de produse. Cu prețul de intrare se află un slip brazilian din microfibră, la 6,37 de dolari, în timp ce costumul întreg reciclat, din paiete, se găsește la 61,10 dolari. Dintre mărcile independente, modelul Alicia Roundtree a lansat o gamă de costume de baie sustenabile fabricate din econyl, o fibră făcută din plase vechi de pescari și inspirată din moda anilor 1970. Dar sunt pe piață o mulțime de alternative în rândul colecțiilor propuse de branduri precum Reformation, UND Swim (costume făcute de mână în Italia), Wolven, Abysse, Fair Harbor și altele.