În contextul epidemiologic actual, în care comunitatea medicală românească se confruntă cu dificultăți în procurarea de echipamente de protecție împotriva infectării cu COVID-19, Societatea Studenților în Medicină din București împreună cu echipa Viziere.ro, un consorțiu de organizații de tineri inventatori români, au realizat alternative pentru echipamentul de protecție medical – viziere de protecție confecționate din plastic PET.

La confecționarea lor lucrează un grup de studenți la medicină, împreună cu echipa de producție de la Viziere.ro, în total 185 de tineri voluntari. Proiectul lor s-a bucurat de un succes atât de mare, încât au fost create și 18 centre regionale la Deva, Pitești, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Galați, Cluj Napoca, Constanța și altele. Până în acest moment au fost produse peste 10.000 de viziere care au ajuns la 124 de spitale din țară.

”Până în acest moment am primit peste 3.000 de cereri pentru producerea a peste 20.000 viziere de la cadre medicale, ambulanțieri, farmaciști, personal DSU sau jandarmi care se află în prima linie de acțiune iar cifrele cresc gradual. Astfel, am prototipat o vizieră de protecție a feței pentru medici a cărei durată de fabricare este foarte mică și din materiale care sunt mai ușor de procurat. Știm că produsul există și nu ne dorim să il reinventăm, ci să adresăm o nevoie. Spre deosebire de vizierele comercializate, viziera concepută de noi va fi gratuită și disponibilă în măsura posibilităților de producție” susține Vlad Măcelaru, inițiator și reprezentant al Echipei Viziere.ro

O a doua inițiativă a fost cea venită împreună cu Asociația Medicală Română de Biomodelare 3D care pune la dispoziție echipamente ce constau în viziere și ochelari de protecție împotriva infectării cu COVID 19, echipamente ce sunt realizate prin tehnologia printării 3D și conțin materiale plastice de diverse tipuri (PTEG, PLA, ABS Medical, etc).

Potrivit producătorului, AMRB3D, chiar dacă nu sunt încă omologate, aceste echipamente pot susține, în proporție de 100%, aceleași funcții de protecție  deținute de către vizierele și ochelarii clasice.

Consider că prin printarea 3D a acestor echipamente putem să venim atât în sprijinul personalului medical, cât și al pacienților, în cazul în care stocul echipamentelor omologate de către Ministerul Sănătății se va epuiza” precizează Președintele AMRB3D, Dr. Eduard Liciu, doctorand anul III în cadrul UMFCD.

Procedura de producție 3D pentru o vizieră sau o pereche de ochelari de protecție durează aproximativ 60 de minute și implică practic printarea suportului, decuparea filmului PVC și montarea acestuia pe suport.