Situația dramatică a sistemului sanitar din România și lipsa de echipamente de protecție medicală cu care se confruntă personalul aflat în linia întâi în bătălia împotriva COVID-19, au determinat echipa Dialog Textil împreună cu consultantul în textile Răzvan Ionele să inițieze crearea unui grup de lucru open-end, deschis celor care vor să se implice în dezvoltarea unei capacități de producție de echipamente medicale la standarde internaționale.

Grupul își propune să activeze sinergii capabile pentru a da startul și implementa o astfel de investiție esențială, de importanță strategică pentru sistemul medical și în ultimă instanță pentru noi toți, nu doar în condițiile crizei actuale de coronavirus, ci și pe viitor.

Echipa Dialog Textil și Răzvan Ionele se angajează în acest demers pro bono.

„Ne dorim să atragem alături de noi și să implicăm specialiștii și resursele care să ne permită să ducem la bun sfârșit acest proiect important, a cărui utilitate este atât de stringentă acum,” a declarat Răzvan Ionele.

În 2015, Răzvan Ionele a proiectat și implementat, alături de echipa sa I-Team din Timișoara, o fabrică de produse chirurgicale în Maroc, unde se confecționează orice tip de echipament de protecție, de la halate la câmpuri chirugicale, măști, bonete etc. Acest proiect a necesitat o documentare aprofundată a domeniului producției de textile medicale, și a presupus stabilirea contactelor și parteneriatelor cu furnizori de materie primă și soluții tehnologice care ar putea fi reactivate.

Criza generată de COVID-19 riscă să ducă la colapsul industriei noastre de confecții. Clienții și-au anulat comenzile, lăsând fabricile în gol de producție și fără capitalul necesar pentru a continua să funcționeze. Constatăm cu regret că în prezent, chiar dacă sunt peste 5.000 de companii textile, nu avem nicio unitate automatizată de producție de măști chirurgicale, și foarte puține fabrici de echipamente textile care, oricum, lucrează cu țesături din import, deci sunt condiționate de terți. Trebuie să începem de undeva, și sperăm ca această inițiativă să aibă șanse, mai ales dacă implicăm actori relevanți din piață.

Despre Răzvan Ionele

Având o experiență de peste 18 ani, Răzvan Ionele execută proiecte de consultanţă tehnică în confecţii în parteneriat cu firma elveţiană Gherzi Textil Organization, coordonând o echipă românească de ingineri cu care a livrat peste 100 de proiecte în peste 20 de ţări ale lumii. Designul industrial a peste 40 de fabrici poartă semnătura echipei sale, de la procesele de producţie, layout, utilarea cu maşinile şi tehnologia necesare până la eficientizarea proceselor de producție. Dintre acestea, peste 20 de fabrici au fost construite de la zero.

Foto: Ani Kolleshi on Unsplash