Industria textilă portugheză este, la fel ca și cea românească, una dintre ultimele mari capacități importante de producție din Europa. În contextul Covid-19, o parte dintre fabrici s-au reorientat spre producția de dispozitive medicale și de protecție. Diferența dintre ei și noi este însă mare, pentru că au făcut-o în mod organizat și au beneficiat de ajutorul statului.

Potrivit lui Raul Fanguiero, cercetător în domeniul textilelor și profesor la Universitatea Minho, statul portughez oferă două tipuri de sprijin financiar companiilor textile din această țară pentru a trece la producția de echipamente de protecție. Primul se referă la o linie de investiție de până la 500.000 euro/proiect, pentru achiziția de echipamente, și care are un răspuns rapid – de până într-o săptămână – la apel, iar a doua privește o linie de product development, de îndrumare a companiilor care doresc să treacă de la fashion la produsele cerute acum pe piață. Aici sunt implicate inclusiv centre de cercetare și universități textile.

Portugalia nu a avut, până de curând, capacități mari de producție de echipamente de protecție sau medicale, dar în ultimele două luni tot mai mulți producători din fashion s-au reorientat spre acest nou domeniu.

Reuters a anunțat că sute de companii produc acum aproape un milion de măști săptămânal în Portugalia.

Până în prezent însă, numărul celor care au primit de la Citeve acreditare oficială de testare a produsului este de 30, însă alte câteva sute de aplicații sunt în lucru.