Stocul de spații de retail modern din România a depășit nivelul de 4 milioane mp după cele mai recente livrări de centre comerciale, dar ritmul de dezvoltare al pieței va încetini în perioada următoare, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimele trei luni, fost finalizate două proiecte importante, și anume Dâmbovița Mall, primul centru comercial modern din Târgoviște dezvoltat de Prime Kapital și MAS Real Estate, precum și AFI Palace Brașov, parte a unui proiect mixt care cuprinde și spații de birouri. Pe componente, centrul comercial are o suprafață închiriabilă de 45.000 mp, în timp ce prima etapă a proiectului de birouri dispune de 15.000 mp.

Ca urmare a acestor livrări, stocul total de spații de retail modern din România a ajuns la 4,03 milioane mp, reflectând o densitate medie de 200 mp/1.000 locuitori. Stocul cuprinde atât centre comerciale (57% din spații), cât și parcuri de retail (36%) și galerii comerciale (7%).

Cele mai importante proiecte aflate în acest moment în construcție și a căror livrare este planificată în 2021 sunt extinderea centrului comercial Colosseum din zona de nord-vest a Capitalei, prima faza a centrului comercial de tip outlet Fashion House Outlet Centre Pallady dezvoltat de Liebrecht & wooD și Sepsi Value Center din Sfântu Gheorghe, cele trei proiecte însumând o suprafață închiriabilă de circa 40.000 mp.

Bogdan Marcu, Partner Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „În ceea ce privește aspectele pozitive, aș menționa faptul că anumite categorii de retail precum DIY, electrocasnice, sport sau home & deco au performat peste așteptări în această perioadă. Mai mult, deși centrele comerciale au fost puse într-o situație dificilă, proiectele de conveniență și cu acces facil precum parcurile de retail sau galeriile comerciale au înregistrat rezultate notabile și credem că există un potențial ridicat de dezvoltare în viitor pe acest segment.”