IKEA a lansat împreună cu MUD Jeans o husă de canapea din jeanși reciclați. MUD Jeans este o companie olandeză care de zece ani dezvoltă produse din denim reciclat. Astfel a intrat în atenția gigantului IKEA, cu care lucrează în prezent pentru a-i oferi denimului reciclat o viață nouă. Pentru moment, husa este disponibilă pentru canapelele KLIPPAN, și va fi disponibilă în colecție limitată pentru a fi vândută pe nouă piețe europene.

Fiecare husă nouă pentru canapeaua KLIPPAN conține 40% denim reciclat post-consum, echivalentul a două perechi de blugi vechi. Comparativ cu metoda standard din industrie privind producția de denim, fiecare husă realizată cu acest denim post-consum economisește 27.000 de litri de apă și reduce amprenta de carbon cu 67%.

„Acest produs circular nu a fost creat într-o zi,” a declarat Bert van Son, CEO și fondatorul Mud Jeans International. „Ne-a luat doi ani de muncă grea, la care au contribuit echipa MUD și IKEA din Olanda, Polonia, Suedia și Italia, o fabrică din Tunisia, precum și reciclatorul de jeanși și furnizorul de denim din Spania, Recover,” a adăugat van Son.

Potrivit studiilor de specialitate, în Europa se vând aproximativ 500 de milioane de perechi de blugi în fiecare an. În medie, fiecare european are șapte perechi de blugi, iar doi dintre ei nu sunt purtați niciodată.


Ikea asigură dotarea completă a spitalului-suport din Bucureștii Noi


După utilizare, majoritatea blugilor ajung în gropile de gunoi sau sunt incinerați. Mai puțin de 1% dintre aceștia sunt folosiți ca material pentru confecții noi.

„Canapeaua KLIPPAN este un produs iconic al IKEA. Oferind huse noi, din materiale reciclate, putem ajuta clienții să își reînnoiască canapeaua și să refolosească materialele,” a spus Piotr Jakubiak, lider de implementare al New Business and Innovation Deployment, IKEA din Suedia.

MUD Jeans este un brand de denim cu sediul în Olanda și un pionier al textilelor circulare, cu un impact pozitiv asupra mediului, dovedit și certificat. IKEA și MUD Jeans vor să accelereze adoptarea modelelor de afaceri circulare, lucrând împreună. În prezent, cele două companii lucrează la dezvoltarea altor produse circulare care vor fi lansate pe piață.

MUD Jeans are aproape zece ani de experiență în antreprenoriatul circular. Peste 16.000 de perechi de blugi purtați au fost returnați și reciclați de MUD.