Pentru producătorul de tricotaje EMA SA din Piatra Neamț, 2020 a fost cel mai dificil de până acum. Pierderile înregistrate anul trecut au ajuns la 1,35 milioane lei, și nici pentru anul în curs nu sunt speranțe mari.

Compania a realizat venituri de 4,32 milioane lei în 2020 și se estimează ca în acest an să scadă și mai mult, la 4,25 milioane lei. Prin comparație, în 2019 veniturile totale ajungeau la 6 milioane de lei. Pierderea înregistrată anul trecut a fost de 1,35 milioane lei, potrivit raportului înaintat Bursei de Valori București.

Pandemia de Covid a destabilizat afacerea

Principala vinovată este pandemia de Covid și efectele pe care le-a avut și încă le are asupra întregului retail de fashion, implicit asupra producției și furnizorilor.

„Începand cu luna martie 2020 s-au închis toate căile de acces către exterior. Teama de îmbolnăvire și de transmitere a virusului a perturbat funcționarea normală. S-au impus o serie de reguli, cum ar fi carantina timp de două săptămâni a celor care vin din afara țării. Într-o primă fază, acest fapt ne-a întrerupt comenzile cu livrari în Franța, Anglia din lipsă de transportatori. Situatia s-a agravat la instaurarea «Stării de urgență». În momentul în care s-au închis toate magazinele de desfacere din țară, capacitatea de producție a scăzut la 30-50%.”, se spune în raportul către Bursă.


SENSE lansează o colecție de tricotaje premium din fire naturale

Morgan Tecnica prezintă cele mai noi soluții pentru sportswear și knitwear


Condițiilor dificile de pe piață li s-a adăugat și majorarea salariului minim cu 7% din ianuarie 2020 precum și retragerea comenzilor venite la clienții externi sau interni. Fabrica a lucrat timp de două luni anul trecut la o capacitate de 30%. Au fost onorate comenzile pentru un client italian TJS, iar restul capacității a fost completat cu ordere de echipamente sanitare pentru piața internă și cu măști în sistem «lohn».

„Dacă acum 2-3 ani aveam export, pe un astfel de blocaj al industriei, segmentul de îmbrăcăminte a scăzut dramatic. Instabilitatea pieței textile internaționale ne-a afectat. Au fost blocate timp de trei luni orderele către Franța, Anglia și Italia. În această perioadă am completat în cantități mici stocurile la piața internă și am încercat să facem publicitate pe rețelele de socializare.”, se precizează în raport.

Prețul mediu practicat anul trecut de fabrica de tricotaje EMA este de 15 euro pentru export, respectiv 50 lei pentru import (la produsele pentru care s-a folosit materia primă procurată de companie). În cazul produselor în sistem semi-lohn, când s-a lucrat cu materia primă a clientului, prețul mediu a fost de 7$/bucată.