În acest an, Uniunea Europeană (UE) mai face un pas spre definitivarea sistemului de TVA, potrivit unui comunicat de presă emis de Mazars România. Astfel, începând cu 1 iulie 2021, vor fi introduse modificări importante ale TVA și ale taxelor vamale pentru comerțul electronic.

De asemenea, se așteaptă o creștere semnificativă a colectării TVA, dată fiind eliminarea scutirii la import pentru persoanele fizice.

Noi reguli de TVA aplicabile comerțului electronic

Conform regulilor actuale, livrarea de bunuri către persoane fizice este supusă TVA-ului în țara de expediere, până la un anumit plafon stabilit de fiecare stat membru. După ce valoarea livrărilor depășește plafonul stabilit de țara în care se află clientul (variind de la 35.000 de euro la 100.000 de euro), furnizorul este obligat să se înregistreze în scopuri de TVA în respectivul stat și să perceapă TVA în conformitate cu cerințele țării de destinație.

Un sistem simplificat este în funcțiune încă din 2015, însă numai pentru servicii electronice B2C (telecomunicații, radiodifuziune sau servicii furnizate pe cale electronică) distribuite clienților în alt state membre. Un astfel de regim este cunoscut drept MOSS și a fost introdus pentru a simplifica administrarea tratamentului TVA în cazul serviciilor electronice furnizate persoanelor fizice. Acesta permite companiilor să raporteze și să plătească TVA-ul aferent printr-un singur portal online din statele membre în care sunt stabilite.

Începând cu 1 iulie 2021, toate vânzările de bunuri la distanță vor fi supuse TVA din statul membru în care persoana fizică este stabilită. Pragurile curente vor fi anulate; schema MOSS va fi extinsă la OSS – o schemă care se va aplica furnizării de bunuri și servicii, precum și livrării de bunuri „facilitate” prin interfețe electronice (IE).”, a menționat Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars România.

Schema curentă MOSS va fi extinsă către toate livrările de bunuri/ servicii B2C din statele în care furnizorul nu este stabilit. Astfel, furnizorul va trebui să perceapă în continuare TVA din statul membru de sosire, însă nu va mai fi obligat să se înregistreze în scop de TVA în respectivul stat.

Importurile de bunuri cu valoare redusă și un nou sistem de TVA în UE – IOSS

Conform prevederilor curente existente la nivelul UE, nu se datorează TVA pentru importurile de bunuri cu valoare de până la 22 de euro.

Începând cu 1 iulie 2021, toate importurile vor fi supuse TVA, indiferent de valoare. De asemenea, o nouă schemă specială a fost introdusă pentru raportarea vânzărilor de bunuri cu valoare mică importate din afara UE – Import One-Stop-Shop (ghișeu unic pentru importuri).

IOSS va funcționa într-un mod similar cu OSS, ceea ce înseamnă că importatorul poate percepe TVA la punctul de vânzare către client și să declare și să plătească acest TVA printr-o declarație IOSS lunară. Suplimentar, IOSS va permite efectuarea mai rapidă a formalităților vamale.

Companiile stabilite în UE se pot înregistra pentru IOSS în propriul stat. Companiile stabilite în afara UE vor fi obligate să numească un intermediar stabilit în UE pentru a folosi schema IOSS (cu excepția cazului în care vânzătorul este stabilit într-o țară care are convenție de asistență reciprocă cu UE).

Interfețe electronice (IE) – considerate furnizor în scopuri de TVA în anumite situații

Începând cu 1 iulie 2021, orice IE (cum ar fi o piață, platformă, portal sau mijloace asemănătoare) care facilitează furnizarea de bunuri va fi considerată furnizor și, prin urmare, va fi obligată să colecteze și să plătească TVA-ul aferent autorităților fiscale.”, a menționat Miruna Cîrstea, Senior Tax Consultant, Mazars România.