Între 10 și 13 ianuarie, industria își dă întâlnire la Frankfurt, unde o așteaptă o platformă internațională unică pentru textile de design interior, textile de casă și de trafic greu, care să fixeze trendurile la începutul sezonului 2023/24.

Ediția din 2022 a Heimtextil Summer Special a arătat nevoia industriei pentru întâlniri personale, interacțiune și creativitate. Următoarea ediție a târgului este și primul eveniment important al industriei, și va avea loc între 10 și 13 ianuarie 2023.

Și-au anunțat prezența peste 2.400 de expozanți internaționali din 59 de țări. Printre companiile participante sunt nume cunoscute precum Lenzing AG (Austria), Microcotton Inc (SUA), Trendart (Elveția) sau Trevira GmbH (Germania) sau Zorel Tekstil (Turcia). Din România participă cu stand propriu SN DECO Group din Șeica Mică / Sibiu, Deco Center / Vlaha, Cluj, Techtex SRL / Maramureș, Meltem Textil SRL /Mizil.

Pentru expozanți, Heimtextil e un instrument de internaționalizare a afacerii lor. În condițiile actuale ale pieții, industria trebuie să caute soluții noi și să-și creeze oportunități în întreaga lume. Iar Heimtextil 2023 oferă combinația perfectă între actori relevanți, programe de asistență și buyeri.

Ce vom vedea la Heimtextil 2023?

Tema sustenabilității va fi în prim-plan la Heimtextil, așa cum este, de altfel, de câțiva ani, la multe dintre evenimentele industriei. Cu ajutorul „Green Directory” – Ghidul Expozantului, și al platformei de discuții „Green Village”, Heimtextil oferă o perspectivă asupra ofertelor sustenabile existente. „Green Tours” – produs care și-a dovedit popularitatea în edițiile anterioare, ofertă vizitatorilor interesați acces ghidat la expozanți pentru a afla mai multe despre strategia lor de sustenabilitate și produsele lor. „Future Materials Library” va fi prezentă, din nou, ca parte al Trend Space la Heimtextil 2023. Colecția internațională de inovații dedicate materialelor pentru spații interioare va avea drept curator agenția FranklinTill, care este responsabilă și de configurarea Trend Space la Heimtextil 2023. Zona dedicată design-ului și tendințelor a fost dezvoltată de birourile internaționale de design stijlinstituut amsterdam (Olanda), FranklinTill (Marea Britanie) și SPOTT Design & Business (Danemarca).

Având titlul „Textiles Matter – Textilele Contează”, Heimtextil Trends 23/24 fixează standardele de mâine ale sustenabilității în textile și finisaje textile. În prim-plan se află în mod special subiectul economiei circulare. Introducând din ce în ce mai multe materiale în cicluri de reutilizare, scade nevoia de resurse primare și, de asemenea, și cantitatea de deșeuri. În ciclul tehnic, materiale neorganice – nylon, poliester, plastic și metal, pot fi reciclate fără a-și pierde calitatea. În ciclul biologic, materialele organice, cum sunt inul sau fibrele celulozice, pot fi redate naturii la finalul utilizării lor. Aceasta este baza celor patru teme ale tendințelor: ‘Make and Remake’, ‘Continuous’, ‘From Earth’ și ‘Nature Engineered’.

Trend Space va fi prezentat în Pavilionul 9.0, iar designul zonei va fi cât se poate de sustenabil, folosindu-se predominant materiale și elemente reciclate, cu un management strict al deșeurilor.

Interior.Architecture.Hospitality, programul dedicat designerilor de interior, arhitecților și profesioniștilor din industria ospitalității, va include conferințele Interior.Architecture.Hospitality LECTURES: architecți și specialiști din industria hotelieră vor prezenta subiectele prezentului – precum sustenabilitatea, iar programul Interior.Architecture.Hospitality TOURS îi va pune în contact pe participanți cu soluțiile textile inovatoare din domeniu. Interior.Architecture.Hospitality DIRECTORY conține lista furnizorilor de textile pentru HORECA și, cu ajutorul acestui instrument, se pot identifica standurile de profil din expoziție.

Tot dedicat industriei ospitalității este și programul Interior.Architecture.Hospitality LIBRARY. Lansat în 2020, programul este o bibliotecă pentru textile funcționale. Biblioteca poate fi accesată și online la www.textile-library.de. La Heimtextil 2023 va fi publicată o nouă ediție, iar juriul acestei biblioteci a fost extins prin includerea de experți în aplicații / software sau designeri de interior.

Conferința Sleep & More va oferi vizitatorilor un program de lecturi dedicate domeniilor sănătății, sustenabilității și industriei hoteliere. Timp de patru zile, experții vor prezenta cele main noi evoluții, descoperiri și trenduri din domeniul sănătății odihnei și a somnului. Iar programul „New & Next” dedicat tinerelor talente și start-up-urilor le dă acestora posibilitatea de a-și prezenta ideile și produsele.

În Pavilionul 4.0, industria manufacturieră și producătorii de țesături vor găsi o oferă globală de fibre și fire pentru stofe decorative și tapițerie – centralizate într-o zonă separată din pavilion. Heimtextil răspunde astfel cereri crescânde de materiale textile primare. În proximitatea acestei zone, vizitatorii vor putea vedea și furnizori de țesături de outdoor, textile tehnice pentru sectorul HORECA și imitație de piele.

Mai multe, pe https://heimtextil.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html