Patru branduri de modă din România s-au angajat să renunțe la blănuri după ce au colaborat cu Humane Society International/Europe, devenind primii designeri din România care s-au alăturat programului global Fur Free Retailer. Ioana Ciolacu, Muse um Concept, REDU și Octavia Chiru se alătură acum celor aproape 1600 de branduri de modă, retaileri și designeri din 25 de țări din întreaga lume care fac parte din programul Fur Free Retailer, printre care Gucci, Moncler, Prada, Adidas, H&M și Zara.

Anunțurile privind eliminarea blănurilor vin într-un moment cheie al campaniei HSI/Europe pentru a pune capăt utilizării blănurilor naturale în industria modei din România, în condițiile în care Camera Deputaților discută în această perioadă un proiect de lege care interzice creșterea nurcilor și a șinșilelor pentru blană. În luna decembrie a anului trecut, Senatul României a votat în favoarea proiectului de lege. 

România este unul dintre puținele state membre ale Uniunii Europene în care creșterea animalelor pentru blană este încă permisă. Această practică a fost interzisă în 19 țări europene ca urmare a preocupărilor publice și politice privind bunăstarea animalelor și stoparea răspândirii bolilor zoonotice. Industria blănurilor din România este în declin, numărul fermelor de blănuri scăzând dramatic în ultimii 10 ani, de la peste 150 în 2013 la doar 13 în 2022. În ciuda acestui fapt, două ferme de nurci și aproximativ o duzină de ferme de șinșila sunt încă funcționale, producând anual aproximativ 100.000 de blănuri de nurcă și 15.000 de blănuri de șinșila, potrivit unei informări a organizației Humane Society International. 

Anul trecut, o investigație a HSI/Europe a scos la iveală suferința animalelor și condițiile de viață precare din fermele de șinșila din România, unde animalele sunt ținute în cuști mici, întunecate și murdare, iar femelele sunt forțate să se reproducă aproape permanent, înainte de a li se pune capăt vieții. În întreaga lume există un val tot mai mare de proteste publice cu privire la etica creșterii și uciderii animalelor, în ferme industriale, doar pentru ca blana lor să fie folosită în modă. 

În ultimii ani, s-a creat un val de reacții publice, politice și științifice după ce nurcile din peste 480 de ferme de blănuri din Europa și America de Nord au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, fiind semnalate inclusiv cazuri în care virusul a fost transmis la oameni. Vulpile și câinii enot, specii comune crescute pentru blană, sunt, de asemenea, susceptibile la infectarea cu acest virus.   

Informații privind creșterea animalelor pentru blană: 

  • Peste 100 de milioane de animale sunt ucise pentru blana lor în fiecare an în întreaga lume, ceea ce echivalează cu moartea a trei animale în fiecare secundă, doar pentru blana lor. 
  • Creșterea animalelor pentru blană a fost interzisă în 19 țări europene, inclusiv în Olanda, Austria, Belgia, Republica Cehă, Slovacia, Croația, Slovenia, Luxemburg, Malta, Irlanda, Estonia, Franța, Italia și, cel mai recent, la 22 septembrie 2022, în Letonia. Discuții politice privind interzicerea fermelor de blănuri sunt în curs de desfășurare în România, Lituania și Polonia. Alte două țări (Elveția și Germania) au pus în aplicare reglementări atât de stricte încât creșterea blănurilor a încetat efectiv, iar alte trei țări (Danemarca, Suedia și Ungaria) au impus măsuri care au pus capăt creșterii anumitor specii.

Programul Fur Free Retailer este o inițiativă globală care pune în legătură afacerile care nu utilizează blană cu clienții care caută produse de origine etică. Aderarea la program este gratuită și are ca scop consilierea și încurajarea companiilor de a renunța la blănuri și de a promova spiritul de consumator etic. Programul este inițiat de Fur Free Alliance, o asociație care reunește peste 50 de organizații de protecție a animalelor, și este reprezentată în România de Humane Society International/Europe.