Între 12 și 28 are loc cea mai cea mai amplă ediție a Romanian Design Week (RDW) de până acum, care transformă Bucureștiul în Capitala designului românesc. Epicentrul festivalului va fi Piața Amzei, unde vor fi expuse peste 160 de proiecte de arhitectură și design, în timp ce alte 100 de evenimente vor avea loc în tot Bucureștiul în timpul festivalului. 

Piața Amzei – reintegrată în circuitul urban, pentru o experiență completă a designului local

În Piața Amzei va avea loc RDW Exhibition, un proiect realizat de Primăria Sectorului 1, împreună cu The Institute. 162 de lucrări din 6 specializări diferite, de la arhitectură la design interior, design grafic, design de produs, ilustrație și modă, vor fi prezentate publicului larg, care va avea acces liber în expoziție.

În cadrul expoziției, care anul acesta se desfășoară pe două etaje, vizitatorii vor putea să se inspire pentru propriile amenajări din categoria de design interior, dar și să vadă obiecte cu un design spectaculos, printre care pantofi printați 3D, obiecte realizate din materiale reciclate sau articole vestimentare realizate cu multă preocupare pentru sustenabilitate. 

„Piața Amzei este unul dintre spațiile-cheie din centrul Bucureștiului, cu o istorie importantă în memoria orașului, pe care cu toții ni-l dorim reintegrat în circuitul urban. Ediția de anul acesta își propune să fie un exercițiu de revitalizare a pieței și un studiu de caz care să demonstreze cât de mare este potențialul acestui spațiu pentru oraș și pentru locuitorii săi deopotrivă”, a explicat Andrei Borțun, CEO The Institute. 

Experiența din Piața Amzei este completată și de alte formate importante ale #RDW2023

Young Design powered by Diploma propune perspectiva noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, într-o expoziție multidisciplinară. În cadrul acestui nou format din cadrul festivalului, publicul larg va explora preocupările tinerilor creativi, admirând peste 30 de expozanți, absolvenți recenți ai facultăților cu profil creativ din toată țara, care expun proiecte de arhitectură, design de produs, design grafic, modă, ilustrație și design grafic. 

RDW Market este galeria de design din Piața Amzei, unde designul românesc poate fi descoperit și achiziționat de către vizitatori. Într-un spațiu ce încurajează consumul de design local, RDW Market cuprinde o serie de magazine-capsulă cu obiecte speciale, pe care publicul larg le poate descoperi, admira și lua acasă. 

Creative Corner constă în expoziția Circular Catalysts, rezultatul colaborării între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie. Expoziția prezintă fotografii, texte și obiecte ce ilustrează puterea designului interdisciplinar și a dialogului. 

Cel mai amplu program de evenimente satelit de până acum: peste 100 de evenimente de explorat în timpul festivalului

În perioada 12–28 mai, peste 100 de evenimente se desfășoară în Capitală, ca parte din programul RDW Design GO! Acestea sunt organizate în jurul a 4 Design Districts din București: Cotroceni, Dorobanți-Floreasca, Ioanid-Icoanei și Cartierul Creativ. 

Romanian Design Week propune un amplu program de evenimente satelit, dezvoltat în jurul unor cartiere și zone istorice importante ale Bucureștiului. 

Noaptea Studiourilor de Arhitectură, un format original Romanian Design Week, va avea loc joi, 25 mai. Timp de o seară, 16 studiouri de arhitectură din București își deschid birourile și spațiile de lucru pentru colegi, prieteni și publicul larg, într-o inițiativă de prezentare a celor mai recente proiecte, dar și de organizare a unor întâlniri sociale. 

Acces gratuit la cea mai amplă ediție Romanian Design Week de până acum

Romanian Design Week poate fi vizitat de luni până vineri în intervalul 12:00–22:00, iar în weekend între orele 10:00–22:00. În data de 12 mai, la vernisajul RDW Exhibition din Piața Amzei, intrarea se face începând cu ora 18:00, iar expoziția poate fi vizitată până la ora 23:00. 

RDW este parte din circuitul oficial Noaptea Muzeelor din data de 13 mai, când expoziția din Piața Amzei va putea fi vizitată în program prelungit, până la miezul nopții.