Anul acesta, la Romanian Creative Week, eveniment care a avut loc la Iași până în 28 mai, casa de modă Ami Amalia a prezentat obiecte vestimentare confecționate integral din fir de vicuña, iar una dintre creații, o jachetă, a ajuns în cadrul expoziției la prețul de vânzare la 8.000 de euro. 

Vicuña sau vigonia (Vicugna vicugna) este o specie de animale rumegătoare care trăiesc la mari altitudini în Munții Anzi. Blana lor este formată din peri deși și foarte fini, care apără aceste animale de frigul cumplit de la altitudine. Firul de vicuña era protejat și pe vremea incașilor și era rezervat exclusiv familiilor regale hindu. Și acum vicuña este un animal protejat, iar cantitatea de fir recoltată o dată la doi sau trei ani este extrem de limitată. 

Motivul pentru care casele de modă utilizează un astfel de fir în creațiile vestimentare este acela că indică nivelul de profesionalism al producătorilor. Pentru că prelucrarea unui fir atât de subțire necesită un nivel de pricepere superior. De aceea, și prețurile unor obiecte vestimentare confecționate din cel mai subțire fir din lume ajung la niveluri extrem de mari. 

„Un pulover din vicuña se găsește pe piață la prețuri care încep de la 3.000 de euro până la zeci de mii de euro. Cantitatea de fir este extrem de limitată, la nivel mondial. Firul se recoltează o dată la doi sau trei ani. Iar ca fir în sine este unul dintre cele mai fine, mult mai fin decat cașmirul, are 12 microni. Se găsește greu și dintr-un alt punct de vedere: marii producători de tricotaje încearcă să cumpere toată producția existentă, așa că este dificil să cumperi acest fir. După ce îl obții, ca producător, trebuie să ai grijă cum îl prelucrezi, iar procesul de producție este dificil. Noi de asta îl producem, pentru că vrem să știe clienții noștri că putem și noi să îl prelucrăm”, explică Amalia Șerban, fondatoarea Ami Amalia. 

 

Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC).