Companiile A.P. Moller – Maersk și iB Cargo, care operează împreună un important centru de distribuție și logistică lângă București, ce deservește unul dintre cei mai mari producători globali de mobilă și decorațiuni interioare, au anunțat o premieră la nivel național: introducerea tehnologiei și a roboților autonomi dezvoltați de startup-ul Dexory.

Obiectivul asumat de cele două companii este acela de a maximiza și eficientiza utilizarea centrului, precum și   de a optimiza resursele și spațiul pe rafturi.

Parteneriatul Maersk – iB Cargo a deschis depozitul din vestul Capitalei în septembrie 2021, operând inițial o suprafață de 76.000 mp, care a crescut anul acesta la 102.000 mp.  Platforma deservește un singur client și piețele acestuia din 8 state din regiune. Unitatea este situată în parcul industrial CTPark Bucharest West și este certificată BREEAM.

Robotul NEO a fost prezentat la lucru în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai presei care a avut loc în centrul logistic din Bolintin-Deal. Robotul operează zilnic, scanând peste 10.000 de amplasamente de paleți pe oră, față de 150 de amplasamente pe oră cu procesele manuale curente. Acesta acoperă culoare largi, dar și cele foarte înguste și dificil de navigat, și ține evidența atât a paleților întregi, cât și a cutiilor rămase în zonele de picking – efort care consumă timp și este predispus la erori umane, integrându-se în operațiunile zilnice și lucrând alături de echipele din depozit 24/7. În plus, operarea cu robot asigură acuratețea procesului de inventariere, cu obiectiv asumat de 99%+, conform declarațiilor reprezentanților Maersk și iB Cargo, și permite continuarea activității normale în timpul procedurilor de inventar.

Dexory este un startup-ul de logistică fondat de trei români – Andrei Dănescu, Oana Jinga și Adrian Negoiță la Londra, care angajează deja peste 100 de oameni și care operează 20 de site-uri live cu robotul NEO. Pentru Dexory, site-ul din România este al treilea din cadrul parteneriatului cu Maersk, pe lângă cele pentru depozitele din Regatul Unit și Irlanda. Oana Jinga, prezentă la evenimentul de pe platforma de la Bolintin-Deal, a anunțat că obiectivul pentru 2024 va fi dublarea numărului de site-uri care să folosească soluția Dexory.

Soluția unică Dexory combină hardware-ul și software-ul pentru a oferi vizibilitate instanță asupra stocurilor și operațiunilor, printr-un simplu click. Folosind roboți autonomi de 12 metri înălțime pentru a capta date și imagini din depozit în timp real, tehnologia revoluționară digital twin permite analiza instantanee a stocurilor, a gradului de ocupare și a mișcării stocurilor.

Tehnologia “digital twin” oferă apoi acces instantaneu la datele capturate, evidențiind orice discrepanțe cu alte sisteme de monitorizare a stocului (WMS), într-un format digital intuitiv, ușor de accesat.

Datele extrase ajută la rezolvarea rapidă a chestiunilor operaționale, sporesc eficiența (permițând depozitarea și acuratețe ridicată în procesul de picking) și generează informații valoroase asupra operațiunilor depozitului (cum ar fi fluctuația în timp real a gradului de ocupare, planificarea rutelor de picking etc.) – toate fiind realizate manual în trecut. Folosind Inteligența Artificială, sistemul oferă sugestii de optimizare în timp real, pentru planificarea mai precisă a resurselor și pentru un management mai eficient al forței de muncă.

Conform declarațiilor reprezentanților Maersk – iB Cargo, implementarea tehnologiei are ca obiectiv principal optimizarea proceselor, creșterea gradului de acuratețe și eficientizarea activității, fără a afecta structura de personal.

Despre A.P. Moller – Maersk

A.P. Moller – Maersk este o companie de logistică integrată care lucrează pentru a conecta și simplifica lanțurile de aprovizionare ale clienților săi. Ca lider global în servicii de logistică, compania operează în peste 130 de țări și are peste 110.000 de angajați în întreaga lume. Maersk își propune să atingă emisii net zero până în 2040 în întreaga afacere cu noi tehnologii, noi nave și combustibili verzi.

 

Despre iB Cargo

iB Cargo, este un furnizor român de transport mărfuri, care oferă partenerilor săi soluții reciproc avantajoase prin calitate și inovație. Portofoliul iB Cargo include servicii personalizate de transport mărfuri: rutier, aerian, maritim, time critical, feroviar, asistență vamală, consolidarea achizițiilor, toate ajutând organizațiile să-si optimizeze costurile, să respecte contractele, promisiunile și reglementările, să intre pe piețe noi, să se recupereze din situații critice și să-si utilizeze mai bine capabilitățile.