Provocările pandemiei de coronavirus pot da naștere unor parteneritate inedite. Astfel, restaurantele din Vilnius, capitala Lituaniei, s-au transformat în expoziții de modă ale designerilor locali pentru a umple spațiile goale lăsate de distanțarea socială.

Începând cu această săptămână, Lituania a redus restricțiile privind accesul în interiorul barurilor, cafenelelor și restaurantelor, cărora le-a permite să funcționeze, cu condiția să păstreze o distanță socială strictă. Așa că la mesele de restaurant care ar fi trebuit păstrate goale, vor fi amplasate manechine îmbrăcând colecțiile acestui sezon.

„Mesele goale din restaurantul nostru arătau destul de ciudat și nu aveam cum să le scoatem”, a explicat Bernie Ter Braak, proprietarul restaurantului „Cozy”, și co-autor al acestei idei, împreună cu un cunoscut designer de modă local, Julija Janus. „Prin urmare, am decis să contactăm magazinele de modă din vecinătate, pe care le-am invitat să folosească mesele goale pentru a-și expune ultimele colecții. Vestea s-a răspândit repede, așa că s-au alăturat proiectului, care continuă să câștige interes în oraș, și alți designeri cunoscuți.“

În prezent, la această inițiativă participă câteva zeci de restaurante și cafenele situate în centrul vechi din Vilnius, iar peste 60 de manechine au fost plasate la mesele interioare nefolosite. Acestea vor prezenta piese de modă unice de la 19 magazine care vând designeri și mărci de modă locale. La fiecare masă, vizitatorii vor putea găsi informații despre hainele expuse și de unde pot fi achiziționate. În acest fel, restaurantele se așteaptă să poată menține distanța socială în interior, iar designerii își fac cunoscute ultimele colecții.

Ideea care unește arta culinară și moda a fost sprijinită și de un cunoscut furnizor european de manechine, care le-a oferit gratis pentru această inițiativă.

„Industria modei este foarte afectată în această perioadă”, a spus Julia Janus. „Buticurile vindeau piese de nișă, originale, create de designeri locali. Întrucât acestea sunt închise în prezent din cauza pandemiei, designerii nu au prea multe oportunități la dispoziție pentru a-și expune colecțiile și, în general, consumul este în scădere. Sperăm că această campanie va ajuta pe designerii locali să câștige o anume vizibilitate”.

La începutul acestei luni, designerii de modă Vilnius, conduși de Julia Janus, au organizat prima Mask Fashion Week din lume, la care s-au adăugat și alte inițiative care au adus orașul în atenția publicului internațional, precum o uriașă cafenea în aer liber și un cinematograf drive-in amplasat în aeroport.

Comunitatea creativilor din Vilnius a demonstrat că starea de criză, în ciuda restricțiilor, nu-i poate opri să-i aducă orașului un plus de atenție și de farmec. Expozițiile de modă din restaurante vor avea loc până la finalul acestei luni.

Credit foto – Go Vilnius