La sfârșitul anului 2020, IKEA a transformat aproximativ 100.000 de tone de produse textile din poliester virgin în reciclat. Aceste volume plasează IKEA drept unul dintre liderii industriei în ceea ce privește folosirea fibrelor reciclate.

„Știam că încetarea dependenței noastre până în 2020 de poliesterul virgin în gama textilă era o ambiție îndrăzneață. Deși nu am ajuns încă la 100%, am făcut un mare salt înainte.”, spune Nils Månsson, lider în implementarea materialelor și inovației la IKEA Suedia.

În 2019, IKEA își propunea ca până la finele lui 2020 să transfore tot poliesterul virgin într-unul reciclat, la categoria produselor textile. Înlocuirea întregului poliester virgin cu cel reciclat este un pas important pe calea transformării IKEA într-o afacere circulară. Ea se încadrează în obiectivului de a utiliza numai materiale reciclate sau regenerabile până în 2030.


IKEA și MUD lansează o husă de canapea din jeanși purtați
Piața spațiilor logistice a înregistrat cereri record în pandemie


Poliesterul este una dintre cele mai utilizate fibre din lume. El reprezintă aproximativ jumătate din piața globală a fibrelor și aproximativ 80% din totalul fibrelor sintetice. IKEA se angajează să își folosească dimensiunea și influența pentru a conduce la o schimbare pozitivă în industrie. Compania dorește să-i inspire și pe alții să facă trecerea la materialele reciclate.

Pe baza calculelor făcute de IKEA, se estimează că volumul de poliester virgin înlocuit cu cel reciclat în 2020, a permis reducerea emisiilor de CO2 ale poliesterul utilizat cu 45%. Această reducere se ridică la aproximativ 150.000 de tone de emisii de CO2, cam cât emisiile anuale de la 61.000 de mașini.