Un programator IT, Radu Vladislav, a lansat la începutul lunii aprilie o platformă gratuită (https://necesarspital.sharetribe.com.) în care spitalele își listează necesarul de echipament, iar donatorii sau furnizorii pot intra direct în legătură cu ele pentru a le livra produsele necesare.

Cele mai cerute sunt măștile de protecție cu supapă FFP2 și FFP3, dar și combinezoanele, halatele, botoșeii, ochelarii de protecție și mănușile. În prezent există cereri din partea unor spitale din Sibiu, Deva, Călărași, Țăndărei, Giurgiu și altele.

De cealaltă parte, a furnizorilor, s-au înscris producători locali precum Andu Trading (Sibiu), cunoscuți pe zona confecțiilor sport, Maressia SRL (Focșani), care produce din nețesute de culoare neagră pentru că este „singura materie primă pe care o avem la momentul acesta și singura pe care am găsit-o în toata țara care sa corespundă”, Asined Automotive care oferă măști, combinezoane de unică folosință și reutilizabile, Lewo care oferă măști din bumbac și polipropilenă, dar și importatori din Asia (Eurostat Vest sau Plast Ind Ban) și din Europa.

Măștile românești sunt mai ieftine decât cele din China

De exemplu, o firmă din Austria (Bizmedia GmbH), oferă măști respiratorii și chirurgicale cu certificări CE, FFP2 și N95.

Prețurile produselor importate din China (fără TVA și transport) sunt de 22 lei (măști FFP3), 18 lei (măști FFP 2), 120 lei pentru combinezoanele impermeabile, 4 lei pentru măștile chirurgicale.

Prețurile produselor românești sunt mai mici decât cele din China. Lewo oferă seturi de măști reutilizabile la 50 lei sau 35 lei (10 bucăți), în timp ce prețul celor din China este mai mare, după plata TVA și a transportului.

Credit foto – Lewo.ro