O ceremonie desfășurată în mediul virtual a premiat producătorul german de mașini de brodat ZSK în cadrul competiției ”NRW Economy in Change”. Astfel, ZSK face parte dintr-un grup de 11 companii din landul Renania de Nord – Westfalia care s-au distins prin dinamica exemplară orientată către viitor.

Premiul a fost decernat de Dr. Andreas Pinkwart, ministru al economiei, inovației, digitalizării și energiei din landul Renania de Nord – Westfalia, care a felicitat câștigătorii, considerând că aceste companii sunt ”exemple impresionante pentru felul în care își conduc procesele de transformare digitală și ecologică și gestionează provocările momentului.”

Furnizor de soluții, nu doar echipamente

ZSK este un producător de tradiție într-o industrie cu istorie în textile, cea germană. Atunci când, în 2007, companiile chineze au intrat pe piața europeană cu mașini de brodat ieftine, ZSK și-a schimbat modelul de business, făcând cu succes tranziția de la producția de mașini pentru industria textilă la furnizarea de soluții pentru zona de vârf a broderiei. Acest lucru a permis intrarea pe piețe și sectoare economice noi, automotive, aviație și tehnologie medicală.

Pe lângă mașinile de brodat destinate industriei confecțiilor textile, ZSK produce sisteme de brodat care aplică și fixează sârme, fire, fibre de orice fel pe țesătură. Aceste mașini și-au dovedit competitivitatea în industria automotive la producerea sistemelor de încălzire din scaune și volane. Alte domenii de aplicare sunt textilele smart sau e-textilele / wearables, care sunt echipate cu conductori și senzori, ceea ce permite confecțiilor să măsoare indicatori fizici, precum temperatura sau umiditatea.

Unul din cele mai inovatoare procese este aplicarea de carbon cu ajutorul TFP (Tailored Fiber Placement). Astfel, produsele din carbon precum jantele pot fi confecționate precis și rapid. Dincolo de economiile de material și de eficiența economică, produsele realizate astfel sunt extrem de fiabile.

ZSK produce și livrează între 1000 și 1200 de mașini pe an și are o cifră de afaceri de 25-30 de milioane de euro. În România, producătorul german e reprezentat de firma Landau IMPEX.