Incertitudinea cauzată de pandemia de COVID-19 a creat condițiile potrivite pentru ca unele companii să-și revizuiască strategiile de business. În cazul Lectra, 2021 a început cu o schimbare, prin achiziția competitorului său american Gerber Technology.

Holger Max-Lang, Managing Director al diviziei Eastern Europe & Rusia în cadrul Lectra, explică pentru Dialog Textil cât de relevantă devine digitalizarea în contextul actual și care sunt soluțiile oferite de Lectra pentru ca toți cei din lanțul valoric al modei să devină mai productivi și mai eficienți.


Lectra cumpără firma rivală Gerber Technology
Furnizorii de soluții de pre-producție Lectra și Gerber oferă tipare gratuit
Lectra makes History with ‘Fashion On Demand’, Fashion’s First End-to-End Personalization Offer


Holger Max-Lang s-a alăturat echipei Lectra Germania în 2002, ca Automotive Account Director, după ce a deținut diferite poziții în marketing și vânzări în cadrul unor companii din industriile automotive și IT. Apoi și-a asumat poziții în managementul Lectra din Germania, Europa de Est și Rusia, și a devenit membru al Comitetului Executiv din ianuarie 2019. Începând din 2018 este Managing Director al Lectra Germania, Europa de Est și Rusia.

Cum priviți înapoi la 2020?

Anul 2020 a fost anul care a schimbat totul într-un mod pe care nu ni l-am fi putut imagina. Am trăit vremuri fără precedent, caracterizate de incertitudine. Comportamentul consumatorilor s-a schimbat, lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte și companiile au început să se confrunte cu dificultăți financiare. Anul 2020 ne-a făcut pe toți să căutăm soluții imediate, plecând de la o idee clară: că va trebui să ne recuperăm cât mai mult posibil în anul următor. Cea mai mare provocare pentru toți proprietarii de companii a fost să accepte că nu există o strategie simplă, standardizată, deși este iminentă necesitatea schimbării și adaptării.

Dar 2020 nu a avut doar un impact negativ. Ne-a oferit șansa de a reconsidera noi direcții – cum ar fi comerțul electronic, social shopping sau experiența clienților. De asemenea, ne-a făcut să evoluăm mai mult prin accelerarea dezvoltării unor domenii precum digitalizarea. Pentru jucătorii digitali precum Amazon, Alibaba, Zalando și Farfetch, COVID-19 a adus vânzări cu performanțe superioare anul trecut în timpul blocajului – demonstrând încă o dată importanța digitalizării. Nu în ultimul rând, 2020 ne-a făcut să reconsiderăm tot ceea ce făceam și ne-a ajutat să luăm decizii mai rapide și mai bune, la momentul potrivit, cu oamenii potriviți.

Ce impact va avea achiziția Gerber Technology pentru evoluția viitoare a Lectra?

Achiziția va permite ca Lectra să își extindă baza de clienți și să-și îmbunătățească poziția pe piața modei din SUA. Suntem siguri că uniunea dintre Gerber Technology și Lectra va crea oportunități semnificative și pozitive pentru toți clienții și piețele de afaceri. Ambele companii au un ADN foarte asemănător; prin unirea forțelor le vom putea oferi clienților o capacitate de cercetare și dezvoltare fără egal, o expertiză sporită, servicii și asistență livrate chiar mai rapid decât înainte, la nivel mondial. Clienții noștri vor beneficia de punctele forte ale fiecărei companii, în special de un ecosistem mai larg de tehnologie și parteneri de vânzări.

Care considerați că este cea mai mare oportunitate pentru 2021?

Se spune că fiecare criză, oricât de mare sau de mică ar fi, aduce pe lângă multe dificultăți și o mulțime de oportunități pentru cei suficient de curajoși. Cea mai mare oportunitate pentru industria modei în acest an rămâne digitalizarea. Dar o digitalizare la fiecare pas al lanțului valoric. O strategie digitală poate ajuta companiile să devină mai agile, să-și reducă costurile, să crească marjele și să devină mai productive și mai eficiente. Pe măsură ce consumul digital își continuă creșterea, companiile trebuie să dezvolte experiențe interesante și sociale pentru a încuraja clienții să se conecteze. În timp ce pentru unii proprietari de afaceri acest lucru este încă dificil de realizat, pentru alții care îndrăznesc să investească viitorul pare mai luminos. Un nou sprint digital a început odată cu pandemia și se va accelera și mai mult până la sfârșitul acestui an.

De asemenea, 3D este un subiect tot mai important în modă anul acesta, la fel ca durabilitatea și interoperabilitatea. Jucătorii mai puternici vor beneficia prin creșterea cotei de piață sau prin achiziția competitorilor; alții vor decide să își schimbe complet modelul de producție cu unul care se potrivește mai bine nevoilor și cererii clienților existenți (cum ar fi customizarea și personalizarea, cerute de noii clienți digitali).

COVID-19 a evidențiat necesitatea de a ne schimba mentalitățile către strategii mai profitabile pentru modă în viitor, de a reduce complexitatea, de a găsi modalități pentru a crește vânzarea la preț întreg și de a reduce stocul. Pe măsură ce comportamentul consumatorilor se schimbă către „mai puțin este mai mult”, modelul de afaceri bazat pe cerere va fi câștigătorul anului 2021.

Care ar fi cea mai mare amenințare pentru 2021?

Din păcate, cea mai mare amenințare pentru acest an este incertitudinea cauzată de criza economică și cea sanitară. Deși, comparativ cu anul trecut, programul de vaccinare este mult mai avansat, impactul acestor crize depinde în totalitate de succesul izolării virusului. Vom continua să asistăm la un nivel ridicat al falimentelor în modă la nivel mondial, reduceri ale locurilor de muncă și, probabil, la tot mai multe închideri de magazine. Peisajul competitiv al modei va fi complet remodelat anul acesta datorită fuziunilor, achizițiilor, falimentelor și noilor jucători. Incertitudinea este una dintre cele mai mari amenințări de până acum.

Care va fi factorul decisiv pentru a câștiga în această realitate tot mai digitală și direct-to-consumer?

Pe măsură ce pandemia continuă să transforme modul în care se cumpără, unde și de ce, retailerii și mărcile își regândesc modelele de afaceri pentru a satisface aceste noi preferințe de shopping. Aceste modificări includ o cerere crescută pentru tranzacții fără contact, experiențe de comerț electronic mai bune și capabilități omnicanal îmbunătățite – toate acestea fiind bazate pe creșterea cheltuielilor online. Dar pentru industria modei și a îmbrăcămintei există o altă problemă, mai critică, care trebuie abordată: nevoia de viteză. Tendințele modei și retailului apar și circulă pe piață în câteva săptămâni în loc de câteva luni sau sezoane. Așadar, posibilitatea de a aduce produsele pe piață mai rapid este un factor critic în a putea concura astăzi.

Pandemia a schimbat tendințele de shopping spre digital și direct to consumer. Cum își poate ajuta Lectra clienții, mărcile și retailerii în această nouă normalitate?

Lectra poate oferi mai multe soluții aici – pe de-o parte, Fashion on Demand și lanțul de procese asociate permit un răspuns rapid la solicitările individuale ale clienților din sectorul B2C. În plus, există Retviews – un serviciu bazat pe cloud pentru compararea sortimentelor, prețurilor, produselor și reducerilor cu companiile selectate. Retviews colectează cantități extraordinare de date disponibile în magazinele online pentru a oferi informații strategice asupra produselor și prețurilor concurenților dvs. Vă permite să vă concentrați pe a fi cel mai bun în ceea ce faceți: să oferiți cea mai bună linie de îmbrăcăminte pentru ca clienții dvs. să ia decizii mai bune și mai rapide.

Ce produse și servicii noi pregătiți?

Recent am lansat Flex Nest – o soluție bazată pe cloud pentru realizarea rapidă și flexibilă a markerilor care maximizează eficiența materialelor; alături de aceasta, se pune accentul pe funcționalitatea care nu numai că acceptă munca în colaborare, ci o și permite. Anul acesta vor urma lansări suplimentare de produse bazate pe SaaS – contractul nostru de servicii, iar abonații SaaS pot fi siguri că îi vom sprijini continuu în extinderea avantajului lor competitiv.

Care sunt efectele pe termen lung ale pandemiei asupra pieței de retail?

În opinia mea, piața de retail se va schimba fundamental în domenii importante. Numeroase companii au pierdut mulți bani anul trecut și nu există niciun final previzibil – o mare parte din colecțiile de toamnă/iarnă nu au fost vândute, depozitele sunt pline, iar rezultatul va fi reduceri tot mai mari; acest lucru va accelera și mai mult procesul de distrugere a valorii – iar mai târziu vom experimenta o inversare a tendințelor.

Tehnologia digitală pentru conectarea completă a proceselor de dezvoltare și achiziții în condițiile Industriei 4.0 este disponibilă de ceva timp – iar mărcile de modă și retailerii va trebui să investească pentru a fi la curent cu tehnologia. În paralel, subiecte precum big data și inteligența artificială vor revoluționa planificarea vânzărilor și, în cele din urmă, aceste medii vor fi conectate pentru o transparență maximă către echilibrul dintre cerere și ofertă, prețuri corecte și durabilitate.

Cât de relevantă este Industria 4.0. în climatul economic actual? Care este abordarea Lectra în acest sens?

Industria 4.0 oferă noi oportunități companiilor prin utilizarea instrumentelor digitale pentru a aduce noi modele de creare a valorii și de control al costurilor, bazate pe procese mai rapide și mai flexibile în ceea ce privește proiectarea, dezvoltarea produselor, gestionarea colecțiilor, fabricarea și păstrarea. Prin intermediul platformelor digitale, conectivitatea dintre consumator, stilist, departamentul de proiectare, fabrică, furnizor și rețeaua de distribuție este securizată, iar colaborarea devine mai ușoară. La Lectra, sprijinim clienții în această dezvoltare cu ajutorul expertizei și pasiunii noastre. Dezvoltăm cu și pentru clienții noștri soluții de ultimă generație care combină software, echipamente, servicii și date. În situația actuală, această dezvoltare este foarte relevantă. Este aproape imposibil să ne menținem afacerea în funcțiune în vremurile COVID-19 fără a o transforma într-un model 4.0, pentru conectivitate și excelență operațională. Industria 4.0 și inovația fac parte din ADN-ul Lectra.

Care dintre segmentele de piață ale Lectra (modă/auto/mobilier) au fost cele mai afectate de COVID-19?

În întreaga lume, clienții Lectra se confruntă cu schimbări în comportamentul consumatorilor. Aceștia au noi așteptări în ceea ce privește experiența, personalizarea și solicită transparență, autenticitate și angajament etic din ce în ce mai mari de la toți actorii din lanțul valoric. Pentru a rămâne competitive, brandurile și producătorii de modă trebuie să-și pună întrebări, să regândească și să îmbine experiența digitală și din magazin, să lanseze modele noi și din ce în ce mai creative pentru a vinde mai repede și să își demonstreze responsabilitatea ecologică – reducând totodată inventarul, discounturile și stocurile nevândute.

Furnizorii auto, sub presiunea producătorilor de automobile care se confruntă cu condiții de piață dificile, trebuie să se reinventeze pentru a-și menține marjele, punând în același timp bazele interiorului mașinilor din viitor. În cele din urmă, jucătorii din industria mobilei sunt nevoiți să se adapteze fără întârziere la cerințele generațiilor mai tinere care doresc mobilier configurabil și personalizat, stiluri de viață în schimbare și provocările tehnologiei digitale.